2 przepisy na pyszny, świąteczny makowiec. Dowiedz się, jak go przygotować!

Julita Buczek 18.10.2018
ciasto makowiec
Fotografia: Instagram @nzchefsi

Wykonaj prosty przepis na tradycyjny, świąteczny deser. Przepis na makowiec jest bardzo łatwy. Zrób makowiec zawijany albo z dodatkiem gotowej masy makowej. Wszyscy goście będą zachwyceni jego smakiem!

Makowiec to tradycyjne ciasto z makiem, głównie pieczone jest na Wigilię i Święta. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku. Przepis na makowiec jest bardzo prosty, dlatego warto wypróbować inne jego odmiany, jak np. makowiec zawijany czy makowiec z gotowej masy makowej.

Makowiec

Klasyczny makowiec wypełniony jest makiem po same brzegi puszystego ciasta drożdżowego. Dodatkowo ci, którzy lubią poczuć magię świąt, mogą dodać do masy makowej odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczy.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • 50 g masła

Nadzienie makowe:

  • 850 g gotowej masy makowej,
  • 4 białka,
  • po 50 g orzechów i suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić dołek, włożyć do niego drożdże i zasypać cukrem.
  2. Powoli wlewać do dołka ciepłe mleko i delikatnie zagnieść całość.
  3. Przykryć ściereczką całą miskę i odstawić do wyrośnięcia na maksymalnie 10 minut.
  4. Po tym czasie dodać jaja i zacząć mieszanie najlepiej dużą łyżką.
  5. Gdy obydwie masy się połączą, dodać masło i wyrobić całość. Wyrabiać je przez około 15 minut.
  6. Uformować kulkę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Nadzienie makowe:

Gotową masę makową wymieszać z orzechami, żurawiną oraz bułeczką tartą. Białka ubić na sztywno, dodać sól i wymieszać z wcześniej przygotowanym makiem.

Uformowanie ciasta:

  1. Ciasto włożyć na stolnicę i wyrobić, podzielić na dwie części.
  2. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x35 cm i wyłożyć na nie masę makową.
  3. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu, przełożyć na papier do pieczenia. Struclę owinąć papierem, ale jej nie ściskać. Z drugą roladą zrobić to samo.
  4. Tak przygotowane makowce piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po ostudzeniu obu ciast można polać je lukrem.

Makowiec zawijany

Bardzo smaczny i niezwykle prosty w wykonaniu. Przez długi czas zachowuje świeżość! Ciasto z poniższego przepisu wyjdzie bardzo miękkie, a skórka będzie chrupiąca i delikatna w smaku.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania,
  • 180 ml letniego mleka,
  • 150 g masła,
  • 6 żółtek,
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych,
  • 6 łyżek cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżki spirytusu,
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Masa makowa:

  • 500 g maku,
  • 170 g jasnego brązowego cukru,
  • 100 g rodzynków,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka masła,
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 6 białek

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Drożdże wymieszać z mąką pszenną. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczone masło.
  2. Z ciasto wyrobić kulę i przełożyć ją do większego naczynia. Całość przykryć ręcznikiem, odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

Nadzienie makowe:

  1. Mak zalać gorącą wodą, odstawić do wystygnięcia, odsączyć z wody i zmielić w maszynce do mięsa.
  2. Do przygotowania masy makowej można użyć gotowego produktu, dzięki temu zaoszczędzimy dużo czasu podczas przygotowywania wszystkich składników. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać ubite wcześniej białka i ponownie wymieszać.

Przygotowanie całości:

  1. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować na prostokątne placki i włożyć na nie masę makową. Każdy z makowców wyłożyć wcześniej przygotowaną masą. Zawinąć w struclę.
  2. Rozłożyć papier na blasze i posmarować olejem ciasto i tak przygotowane położyć na papierze. Papier zawinąć na cieście.
  3. Ciasto piec w 190 stopniach, przez około 40 minut.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów