2 przepisy na karpia w galarecie. Poznaj smak świątecznych dań!

Julita Buczek 17.10.2018
karp w galarecie
Fotografia: Shutterstock

Wigilijny karp w galarecie to jedno z lepszych dań świątecznych. Pyszne i smaczne przepisy z pewnością pomogą ci przygotować smaczne dania na wigilijny stół!

Wigilijny karp w galarecie to prawdziwy przysmak, który pojawia się na świątecznym stole. Danie jest lekkie dzięki puszystej galaretce. Jeśli podamy karpia w galarecie na stół, z pewnością wzbudzimy podziw wśród wszystkich gości.

Karp nie jest rybą tłustą, dlatego świetnie sprawdzi się jako danie dla osób będących na diecie. Dodatkowo zawiera bardzo dużo witamin oraz minerałów. Oto niektóre z nich:

Dzięki zdrowym składnikom karp zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu.

Oczywiście zdrowotne właściwości ryby zależą od tego, czym karmiona była ryba. Jeśli ryba jest źle odżywiana, będzie mieć więcej tłuszczu niż białka. Idealny karp musi być karmiony naturalną paszą.

Karp w galarecie

Jedną z ważniejszych potraw wigilijnych jest karp w galarecie. Zajmuje on jedną  z wyższych pozycji. Danie jest dietetyczne, dlatego podczas świąt można go jeść bez oporów. Do wykonania tego dania należy wykorzystać rybę ugotowaną, a nie pieczoną. W postaci ugotowanych płatów jest mniej kaloryczna i zdrowsza. 100 gram surowego karpia zawiera tylko 110 kalorii, 100 gram karpia w galarecie to tylko 136 kalorii!

Składniki:

  • karp 1 kg,
  • cebula 3 główki,
  • pietruszka 2 korzenie,
  • seler ½,
  • marchewka 1 szt.,
  • żelatyna 4 łyżeczki,
  • cukier 1 łyżka,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rybę należy opłukać i oprószyć solą.
  2. Warzywa włożyć do szerokiego garnka, zalać wodą i gotować około 6 minut. Po tym czasie dodać łyżkę cukru, sól i rybę - gotować przez godzinę. Pod koniec gotowania dodać pieprz.
  3. Karpia wyjąć z garnka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w salaterce.
  4. Przecedzić wywar, Warzywa dodać do oczyszczonego uprzednio wywaru.
  5. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, odstawić do napęcznienia, po czym dodać do wywaru, wymieszać i gotować przez 5 minut.
  6. Zalać wywarem rybę w salaterce. Szczelnie przykryć salaterkę folią i odstawić do momentu stężenia.

Karp w galarecie przepis

Składniki:

  • 1 karp (1-1,5kg),
  • 3/4-1 l wywaru warzywnego,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • 1/2 cytryny,
  • mała puszka zielonego groszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw karpia należy oczyścić i pozbawić go ości. Następnie całą rybę pokroić i dodać do wywaru warzywnego. Gotować rybę przez około 20 minut. Następnie wyjąć ją i odsączyć.
  2. Na półmisku ułożyć rybę, marchew oraz groszek zielony.
  3. 2 szklanki wywaru przecedzić, następnie wymieszać z żelatyną. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  4. Zalać karpia. Kiedy wszystko ostygnie, wstawić półmisek do lodówki. Wyjąć, dopiero kiedy galaretka stężeje.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku   

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów