2 proste i smaczne przepisy na winogrona marynowane. Musisz wypróbować nasze pomysły!

Julita Buczek 08.06.2018
przepisy na winogrona
Fotografia: Fotografia Pexels

Winogrona to owoce, które mają wiele cennych właściwości odżywczych w tym witamin i minerałów. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na smaczne i zdrowe winogrona!

Marynowane owoce lub warzywa są bardzo zdrowe, mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Samodzielne przygotowanie to świetny sposób na zachowanie nie tylko smaku, ale również aromatu świeżych owoców i warzyw. Coraz częściej wracamy do babcinych przepisów, które z chęcią odświeżamy. Domowe przetwory są nie tylko tańsze, ale również o wiele zdrowsze niż te, które znajdziemy w sklepach.

Zobacz też: Jak zrobić wino z winogron? Wypróbuj sprawdzony przepis!

Jeśli lubicie robić przetwory, koniecznie zapoznajcie się z naszymi przepisami! Są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Winogrona zawierają wiele witamin i minerałów, oto niektóre z nich:

Winogrona marynowane

Marynować możemy nie tylko ogórki, wiele innych owoców lub warzyw również można poddać temu procesowi. Wybierzcie winogrona, jeśli chcecie uzyskać smaczną przekąskę do dania głównego podczas obiadu. Papryka marynowana również jest pyszna, dlatego warto wypróbować na nią przepis.

Zobacz też: Dżem z winogron na 3 sposoby. Wypróbujcie nasze propozycje!

Składniki:

  • 1 kg winogron

ZALEWA:

  • 3/4 szklanki octu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 5 goździków
  • kilka nasion kardamonu

Przygotowanie:

  1. Winogrona obieramy z szypułek, dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do wyparzonego słoika.
  2. Zalewamy przegotowaną, ale ostudzoną marynatą z wody, octu, soli, cukru i przypraw.
  3. Odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka dni.

Marynowane winogrona ze śliwkami

Winogrona marynowane wspomagają pracę nerek, wątroby i woreczka żółciowego. Jeśli więc uskarżacie się na któreś z wyżej wymienionych organów, koniecznie sprawdźcie jak zrobić marynowane winogrona z dodatkiem śliwek.

Składniki:

  •     2-3 liście winogron
  •     nieduży pęczek kopru
  •     100 g podzielonych na połówki śliwek
  •     300 g winogron
  •     4 goździki
  •     1-cm kawałek cynamonu
  •     3-4 ziarna pieprzu
  •     100 g cukru
  •     80 ml octu winnego
  •     1 szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Liście winogron miażdżymy, żeby rozbić żyłki.
  2. Wyparzamy duży słoik. Układamy w nim liście, potem koper, śliwki i winogrona.
  3. Wrzucamy goździki, cynamon i pieprz. Zagotowujemy (cały czas mieszając) cukier z wodą i octem.
  4. Gorącą marynatą zalewamy owoce. Słój zakręcamy. Marynujemy co najmniej 7 dni.
  5. Poza sezonem możemy zrobić marynatę bez śliwek i świeżych liści winogron - też jest bardzo smaczna.

Zobacz też: Dżem z winogron na 3 sposoby. Wypróbujcie nasze propozycje!

Sałatka z marynowanymi winogronami

Tego typu sałatka z pewnością sprawdzi się, jeśli chcecie żeby na waszym talerzu zagościły kolorowe dania.

Składniki:

  • 220 g dyni
  • 100g sera feta
  • 1 czerwona cebula
  • 175 g winogron marynowanych
  • rukola
  • liście sałaty

Przygotowanie:

  1. Pokrój dynię w niewielką kostkę. Wyłóż na blachę, posmaruj olejem i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości w temp. 180 przez 10-15 minut. Uważaj, aby nie była za miękka.
  2. Winogrono przekrój na pół. Wydłub pestki. Pokrój ser feta na drobną kostkę.
  3. Wyłóż na talerz sałatę lub rukolę. Dodaj fetę, winogrono, dynię i cebulę. Wszystko razem wymieszaj.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów