12 produktów spożywczych, których wkrótce może zabraknąć na naszych stołach

Redakcja 10.04.2017
Awokado
Fotografia: East News

Ta wiadomość szczególnie zmartwi tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. 

Serwis Spoon University wskazał 12 produktów spożywczych i potraw, które wkrótce mogą zniknąć z powierzchni Ziemi. 

Faktem jest, że każdy gatunek w nieco innych sposób reaguje na zmiany klimatu. Kiedy te zachodzą w sposób powolny i stopniowy, zwierzęta i rośliny mają czas, żeby do nich przywyknąć. Sytuacja komplikuje się, gdy zmiany następują w zawrotnym tempie, jak teraz. Wówczas nie tylko zagrożone jest życie niektórych gatunków zwierząt, ale z możliwymi przykrymi konsekwencjami musi liczyć się także rolnictwo. 

Sprawie postanowił bliżej przyjrzeć się serwis Spoon University i wskazał 12 produktów, których już wkrótce może zabraknąć na naszym talerzu. Winę ponosi susza i ocieplenie klimatu. 

Awokado

Kraje, w których uprawia się awokado dotknięte są suszą. Właśnie dlatego cena tego owocu jest tak wysoka. Jak podaje Businessinsider.com.pl, naukowcy z laboratorium Lawrence Livermore szacują, że w ciągu następnego stulecia zbiory awokado będą o 40 procent niższe niż obecnie. 

EN_01195004_0063
Fotografia: East News

Ciecierzyca

Z powodu suszy światowa produkcja ciecierzycy spadła już o 40 procent. 

EN_01223405_6548
Fotografia: East News

Kawa

Jak czytamy na Spoonuniversity.com, ze względu na zmiany klimatyczne, dzikie krzewy arabiki mogą całkowicie zniknąć do 2080 roku. 

EN_01234405_0030
Fotografia: East News

Banany

Wymarciem zagrożone są banany z gatunku Cavendish. Zagraża im nowy szczep Choroby Panamskiej. Choroba ta sprawia, że banany nie mogą prawidłowo wchłonąć wody i składników odżywczych prosto z gleby. Niestety, szybko rozprzestrzenia się niszcząc kolejne plantacje. 

EN_01143504_5466
Fotografia: East News

Ryby

Ryby wszystkich gatunków są łowione szybciej, niż się rozmnażają. Sytuacja dotyczy również ryb żyjących w Bałtyku. 

EN_01192724_0008
Fotografia: East News

Orzeszki ziemne

Ten produkt wymaga stabilnego klimatu, a jego zmiana powoduje, że plony są słabe. Przewiduje się, że już w 2030 roku orzeszków ziemnych nie znajdziemy w żadnym sklepie. 

EN_01081258_0181
Fotografia: East News

Syrop klonowy

Produkcja syropu jest zagrożona przez susze i globalne ocieplenie. 

EN_01157545_3222
Fotografia: East News

Miód

W ciągu 10 lat wyginęło aż 40 procent pszczół, które odpowiadają za produkcję miodu. 

EN_01228027_0012
Fotografia: East News

Czekolada

Ten uwielbiany przez wielu przysmak to kolejna ofiara suszy i rosnących temperatur na całym świecie. Przewiduje się, że czekolada może całkowicie zniknąć z naszej planety do 2050 roku. 

EN_01194422_0129
Fotografia: East News

Pszenica durum

Z pszenicy durum produkuje się doskonale włoskie makarony. Przewiduje się, że plony pszenicy mogą całkowicie zniknąć z powodu zmian klimatycznych. 

EN_01157545_2759
Fotografia: East News

Wino 

To szczególnie zła wiadomości dla wszystkich miłośników tego alkoholowego trunku. Jak wiadomo, najlepsze wino powstaje z winogron zebranych po obfitej ulewie. A ponieważ deszcz pada coraz rzadziej, winogrona znacznie tracą na jakości, a niektóre wręcz usychają. 

EN_01226686_0006
Fotografia: East News

Pomarańcze

Z powodu choroby, która atakuje drzewa i je niszczy, los pomarańczy jest niepewny. Niebezpieczna choroba jest przenoszona przez owady, dlatego tak łatwo rozprzestrzenia się na inne drzewa. 

EN_01118739_0081
Fotografia: East News

Jak przekonują autorzy zestawienia, warto docenić wspomniane wyżej produkty, zanim jeszcze możemy się nimi delektować. 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów