16.05.2018 15:50

Zupa szpinakowa - 5 przepisów, które warto wypróbować

Zupę szpinakową zrobisz szybko i z prostych składników, które na pewno masz w domu. Znaleźliśmy 5 różnych składników, które warto dodać do klasycznej zupy szpinakowej. Wśród przepisów znajdą się zarówno lekkie, jak i te bardziej sycące.

zupa szpinakowa w misce

Fotografia Fotolia

Szpinak można jeść pod wieloma postaciami, jako ciasto, z makaronem lub w tarcie. Dlaczego by nie zrobić z niego zupy, taki posiłek będzie smaczny, bogaty w składniki odżywcze i minerały.

Zupa szpinakowa będzie idealna dla osób, które cierpią na niedobór żelaza w organiźmie. Porcja zupy szpinakowej może również dobrze wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu, jeśli mamy problemy z układem krwionośnym. Szpinak jest niskokaloryczny, dlatego sprawdzi się również u tych osób, które dbają o linię. Doskonale sprawdzi się podczas różnych diet odchudzających, przede wszystkim na diecie dr Dąbrowskiej.

Zobacz też: 5 przepisów na makaron ze szpinakiem - są szybkie i łatwe

Zupa szpinakowa

Klasyczna zupa szpinakowa nie wymaga specjalnych umiejętności w kuchni. Wystarczą odpowiednio skomponowane składniki, które z pewnością pomogą w uzyskaniu zadowalającego efektu, jakim jest smaczny posiłek.

Składniki:

  • 3 l rosołu
  • 3-4 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • 3/4 opakowania mrożonego szpinaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę, selera i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora starannie oczyszczamy i kroimy w krążki.
  2. Na wrzący rosół wsypujemy warzywa. Gotujemy do miękkości. Dodajemy szpinak i jeszcze chwilę gotujemy.

Zobacz też: Tarta ze szpinakiem - 5 szybkich pomysłów na prosty obiad

Zupa szpinakowa krem

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 1-1,5 l bulionu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • groszek ptysiowy i ser pleśniowy do podania

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią szpinak, smażymy, aby się rozmroził.
  2. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek siekamy. Dodajemy do rozmrożonego szpinaku i smażymy do momentu, aż cebula zmięknie.
  3. Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, taka ilość, aby minimalnie zakryła szpinak. Dodajemy gałkę muszkatołową i blendujemy. Doprawiamy mocno solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę bulionu.
  4. Podajemy z groszkiem ptysiowym/grzankami i serem pleśniowym.

Zupa szpinakowa z jajkiem

Zupa, która w głównej mierze kojarzy nam się z jajkiem to żurek lub szczawiowa. Do szpinakowej również możesz dodać jajko, które złagodzi smak gęstej potrawy.

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 250 ml rosołu domowego
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 50 g sera topionego kremowego
  • sól czosnkowa
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Szpinak podsmażamy na  rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek niedźwiedzi,  doprawiamy solą czosnkową i dusimy chwilkę.
  2. Wlewamy 250 ml rosołu, 3/4 sera topionego i za pomocą trzepaczki mieszamy, aż ser się rozpuści a zupa uzyska konsystencję kremową.
  3. Zupę szpinakową rozlewamy do miseczek, posypujemy częścią żółtka z jajka, resztą pokrojonego w kostkę sera topionego, dekorujemy plasterkiem jajka ugotowanego na twardo, doprawiamy odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.

Zobacz też: 5 zdrowych i smacznych przepisów na ciasta ze szpinakiem

Zupa szpinakowa z ziemniakami

Jeśli szukasz posiłku na lunch do pracy, zupa szpinakowa z ziemniakami jest idealna. Nie tylko się nią nasycisz, ale również dostarczysz organizmowi potrzebne wartości odżywcze.

  • ziemniaki 8 szt
  • szpinak mrożony 45 dag
  • mleko 1 szklanka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • masło 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubszą kostkę, zalać 1 ½ litra wody.
  2. Dodać soli do smaku, zagotować wywar.
  3. Następnie włożyć szpinak, zmiażdżony czosnek i masło. Wlać mleko, zagotować i w razie potrzeby doprawić.

Zupa szpinakowa z ryżem

Składniki:

  • szpinak mrożony 1 paczka
  • marchewka 3
  • pietruszka 3
  • ziemniaki 5
  • seler 0,5
  • śmietana 18 proc 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • kości schabowe 1 szt.

Przygotowanie:

  1. W garnku gotujemy wodę, dodajemy kość ze schabu, solimy, gotujemy przez 10 min. Dodajemy startą marchewkę pietruszkę seler, ziemniaczki na drobniutko w kostkę.
  2. Gotujemy tak z 15 minut (starte warzywa gotują się szybko).
  3. Dodajemy szpinak (gorący wywar go rozmrozi).
  4. Zupę doprawiamy solą pieprzem, dodajemy rozgnieciony czosnek i zaprawiamy śmietaną.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Którą z zup najchętniej byś ugotował?

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek