17.05.2018 16:06

Tarta z malinami na 5 różnych sposobów. Na który się skusisz?

Tarta to wyjątkowo łatwe ciasto do przygotowania z malinami będzie jeszcze smaczniejsza. Dodając do niej lekką bezę, serek mascarpone, budyń lub białą czekoladę - nadasz swojej tarcie zupełnie nowego, wyrazistego smaku, o którym nie miałeś jeszcze pojęcia.

tarta z malinami

Fotografia Fotolia

Tartę z malinami możecie zrobić na wiele różnych sposobów, wybraliśmy 5, które są naprawdę godne uwagi. Przepis na kruche ciasto wcale nie jest trudny, dlatego zrobisz je w krótkim czasie. Do klasycznej tarty dodaj bezę, serek mascarpone, budyń lub białą czekoladę. Dzięki temu to klasyczne ciasto zyska bardziej wyrafinowany smak.

Maliny oprócz wyjątkowego smaku są również bogatym źródłem witamin i minerałów. Osoby dbające o linię ucieszy również fakt, że maliny są niskokaloryczne. 100 gram tych świeżych owoców zawiera zaledwie 33 kalorie.

Zobacz też: Ciasto z malinami - 5 smacznych przepisów, które musisz wypróbować

Tarta z malinami

Najprostszy przepis na tartę. Do tego kruchego spodu możesz dodać każde sezonowe owoce. Maliny znajdziesz już niedługo w sklepie lub na ryneczku, dlatego warto to wykorzystać.

Składniki:

ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 125 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
  • 1 łyżka wody

nadzienie:

  • 350 g tłustego twarogu
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 500 g świeżych malin

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę o średnicy ok. 21 cm.
  3. Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzej piekarnik do 190˚C.
  4. Do foremki z ciastem włóż kawałek folii aluminiowej i wsyp fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach usuń folię i fasolki i piecz, aż ciasto się delikatnie zarumieni.
  5. Aby przygotować nadzienie, utrzyj na gładką masę twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem.
  6. Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód i wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170˚C.
  7. Wystudzone ciasto udekoruj malinami lub innymi owocami sezonowymi.

Tarta z malinami i beza

Lekka i słodka beza z pewnością sprawdzi się w połączeniu z tymi kwaśnymi owocami. Latem, przed podaniem warto schłodzić tartę, dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza.

Składniki:

ciasto:

  • 180 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

beza:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ponadto:
  • 500 g malin
  • 1/3 gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Mąkę połączyć z cukrem i solą. Masło pokroić w kostkę, dodać żółtko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, a następnie wyłożyć ciasto.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 170C.
  4. W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, przygotować bezę - białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać.
  5. Na podpieczony spód wyłożyć maliny i przykryć je bezą. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 25 minut.
  6. Ciasto lekko wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią tartę.

Tarta z malinami i mascarpone bez pieczenia

Serek mascarpone używany jest w wielu przepisach kulinarnych. W połączeniu z malinami będzie smakować wyśmienicie! Jeśli chcecie, tartę możecie udekorować świeżymi listkami mięty.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciastek pełnoziarnistych (200g)
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g malin

Przygotowanie:

  1. Ciastka drobno pokruszyć , przełożyć do dużej miski, dodać roztopione masło, dobrze wymieszać.
  2. Formę do tarty lekko wysmarować masłem i wyłożyć ją herbatnikami. Wstawić do lodówki na ok. 2 h.
  3. Żółtka ubić z cukrem, aż będą białe i puszyste. Ubijając, dodawać powoli ser mascarpone oraz cukier waniliowy. Białka ubić i dobrze wymieszać z masą serową.
  4. Masę z mascarpone przełożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki na kilka godzin (ok. 3h ) aż masa stężeje.
  5. Po stężeniu masy ułożyć na niej maliny posypać cukrem pudrem.

Zobacz też: Placek z malinami - 4 przepisy na smaczne desery

Tarta z malinami i budyniem

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 65 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g masła schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • jajko
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 500 g maliny do ozdobienia tarty

Przygotowanie:

  1. Zagnieść ciasto z wszystkich składników, a następnie wsadźcie je na pół godziny do lodówki.
  2. Rozwałkować ciasto i wyłożyć blaszkę do tarty. Przykryć folią aluminiową i wysypać na nią fasolę, aby obciążyć ciasto. Piec ciasto ok 15 min w temperaturze ok 200st. W międzyczasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu.
  3. Na przestudzoną tartę wyłożyć budyń. Wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika. Wyjąć i ponownie przestudzić.
  4. Ozdobić malinami układając je na całej tarcie.

Tarta z malinami i białą czekoladą

Biała czekolada z pewnością będzie świetnym dodatkiem do kwaśnych malin. Białą czekoladę możesz zamienić na gorzką, wtedy nie będziecie mieć wyrzutów sumienia podczas pałaszowania tarty.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 130 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 żółtko
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 300 g malin

Przygotowanie:

  1. Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtko, zimną wodę i zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty. Nakłuć widelcem, na ciasto położyć papier i fasolę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  3. Piec około 10 minut, usunąć papier i kulki, piec kolejne 10 minut, do momentu aż ciasto się zarumieni.
  4. Połamaną na kawałki białą czekoladę roztopić w gorącej śmietance, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
  5. Jajka roztrzepać i wymieszać z masą czekoladową. Na tartę wyłożyć maliny, zalać masą, wstawić do piekarnika, piec ok. 20 minut, aż masa się zetnie.
  6. Przed podaniem ostudzić. Udekorować malinami.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Który przepis na tartę z malinami chciałbyś wypróbować?

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek