16.05.2018 14:08

5 zdrowych i smacznych przepisów na ciasta ze szpinakiem

Ciasto ze szpinakiem to prawdziwy strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów. Szpinak jest bogatym źródłem żelaza, które warto wykorzystać i dodać do swojej diety!

ciasto szpinakowe

Fotografia Fotolia

Szpinak to bez wątpienia bardzo zdrowe warzywo, jeśli jeszcze nie wprowadziliście go do swojej diety, koniecznie musicie nadrobić zaległości. Liście szpinaku posiadają wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Warto wykorzystać szpinak w diecie, ponieważ hamuje rozwój nowotworów, zmniejsza ryzyko zawałów czy zaćmy. Szpinak korzystnie wpływa na nerwy, działa uspokajająco. Ważna informacja dla osób, które stosują dietę, szpinak reguluje proces odkładania się tłuszczu w organizmie. Najlepiej dodać go do menu podczas diety dr Dąbrowskiej, która opiera się na warzywach i owocach. 

Jeśli chcecie sprawdzić, czy potrzebna jest wam dieta odchudzająca, koniecznie obliczcie swój współczynnik BMI.

Ciasto ze szpinakiem

Jeśli szukacie prostego w wykonaniu ciasta ze szpinakiem, koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Składa się z tanich składników, które z pewnością są w każdym domu.

Zobacz też: 5 przepisów na makaron ze szpinakiem - są szybkie i łatwe

Składniki:

  • 170 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100-150 g listków świeżego szpinaku
  • 110 ml oliwy z oliwek
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 90 g cukru pudru
  • kolorowa posypka

Przygotowanie:

  1. Listki szpinaku opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż do blendera, wlej oliwę i razem zmiksuj na gładką masę.
  2. W misce zmiksuj jajka razem z cukrem na puszystą masę, dodaj esencję waniliową, sok z cytryny oraz szpinak zmiksowany razem z oliwą – całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i przez około 30-40 minut.
  4. Upieczone ciasto ostudź, wyjmij z foremki, posyp kolorową posypką.

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Połączenie delikatnego ciasta francuskiego i zielonego szpinaku sprawdzi się, kiedy szukasz przepisu na lekkostrawną przekąskę. Z przepisu możesz wykonać klasyczne ciasto lub podzielić powstałą masę na małe ciasteczka i udekorować je szpinakiem.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 450 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 1 cebula
  • 200 g serka wiejskiego
  • 3 jajka
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz oliwa mąka do posypania formy masło do posmarowania formy

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrozić, a następnie odcisnąć z niego jak najwięcej wody. Położyć go na desce do krojenia i grubo posiekać. Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na łyżce oliwy.
  2. Rozmrożony szpinak wymieszać ze startym parmezanem, czosnkiem, cebulą oraz serkiem wiejskim. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
  3. Do szpinaku dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Formę do tarty posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Strzepać nadmiar mąki. Ciasto francuskie rozwinąć, a następnie delikatnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Płat ciasta ma mieć takie wymiary, aby było możliwe wyłożenie nim dna formy do zapiekania, a także przykrycie farszu z wierzchu.
  4. Ciasto francuskie przełożyć do formy, a następnie dokładnie docinać do jej dna i brzegów. Farsz wyłożyć na ciasto i wyrównać, a następnie przykryć zwisającym poza brzegami formy ciastem.
  5.  Ciasto z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 30 minut. Po około 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 190°C.

Ciasto ze szpinakiem i granatem

Czeka cię eleganckie przyjęcie? Jeśli tak, koniecznie wybierz ciasto ze szpinakiem i granatem, to niebanalne połączenie będzie świetnie prezentować się na stole.

Składniki:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 granat
  • 1 1/3 szklanki oleju

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Szpinak rozmroź i odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj pomału olej, nie przerywając miksowania.
  2. Następnie dodaj przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj.
  3. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.

Masa:

  1. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj fixy i cukier puder. Z ciasta odetnij wierzch i rozdrobnij odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wyłóż śmietanę, posyp obficie okruszkami i leciutko dociśnij dłonią, aby nie odpadały. Całość posyp pestkami granatu.

Ciasto ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Serek mascarpone i szpinak to dwa różne smaki, jeśli jednak połączysz je z ciastem, nabierają szlachetnego smaku, który z pewnością zadowoli niejedno podniebienie.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 gram odciśniętego szpinaku

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 gram serka mascarpone
  • łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku.
  2. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i wymieszać. Wsypcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do połączonych składników dodajcie odciśnięty szpinak.
  3. Całość wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Ciasto piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez 35-40 minut.
  5. Śmietanę ubić z cukrem i dodać serek mascarpone. Wymieszać do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
  6. Wystudzone ciasto szpinakowe przekroić na pół, aby zrobić kruszoną strukturę ciasta. Ciasto przełożyć kremem.
  7. Przykryć górną warstwą ciasta i dodać pokruszone ciasto na wierzch.
  8. Wstawić do lodówki, aby schłodzić krem.

Zobacz też: Tarta ze szpinakiem - 5 szybkich pomysłów na prosty obiad

Ciasto ze szpinakiem leśny mech

Ciasto “leśny mech” jest coraz bardziej popularne. Jest nie tylko smaczne, ale również znakomicie się prezentuje. Może być smacznym deserem podczas przyjęcia urodzinowego dla twojej pociechy.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego 1 opakowanie cukru

Krem:

  • 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Do nasączenia:

  • 1/4 szklanki zaparzonej herbaty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
  3. Piekarnik nastawić na 170 stopni na funkcji góra-dół.
  4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Mąkę wsypać w 3-4 partiach, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać delikatnie szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Poziomo odciąć około 1/3 ciasta i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:

  1. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała.
  2. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.
  3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.
  4. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Które z ciast chciałbyś skosztować?

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek