14.06.2018 12:28

3 sprawdzone przepisy na ciasto z bakłażanem. Są smaczne i zdrowe

Jeśli szukasz smacznego przepisu na ciasto z bakłażanem, koniecznie zainspirujcie się naszymi propozycjami. Zebraliśmy najlepsze w jednym miejscu! Znajdziesz tu przepis na ciasto czekoladowe, z polewą jogurtową lub wiśniami.

ciasto czekoladowe z bakłażanem

Fotografia Pixaby

Przepisy na ciasto z bakłażanem mogą okazać się bardzo zaskakujące! Jeśli jeszcze nie słyszeliście o tego typu przepisach, koniecznie zapoznajcie się z naszymi. Są nie tylko bardzo łatwe w przygotowaniu, ale również smaczne.

Ciasto czekoladowe z bakłażanem

Ciasto czekoladowe to klasyk wśród przepisów kulinarnych. Jeśli jesteście tradycjonalistami, koniecznie je wypróbujcie. Bakłażan, ciemna czekolada i miód to połączenie idealne, które z pewnością przypadnie niejednemu z was. 

Składniki:

  • 400 g bakłażana
  • 300 g ciemnej czekolady
  • 50 g kakao
  • 3 jajka
  • 200 g miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • od siebie dodałam skórkę z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Bakłażany ugotować na parze do miękkości. Odsączyć na sicie i oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na pure.
  2. Do jeszcze ciepłego bakłażana dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści i dokładnie połączy z miąższem.
  3. Pozostałe składnik połączyć i ubić w oddzielnej misce. Dodać masę bakłażanowo- czekoladową i ponownie dokładnie wymieszać.
  4. Przełożyć do foremki o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 30-40 minut.

Zobacz też: Smaczne i zdrowe przepisy na leczo z bakłażanem. Mamy 3 świetne propozycje!

Ciasto czekoladowe, warzywne z bakłażanem i wiśniami

Jeśli jesteście fanami nietuzinkowych smaków, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na ciasto z dodatkiem bakłażanów i wiśni. To połączenie sprawdzi się, jeśli planujecie lekki podwieczorek lub smaczny deser.

Składniki:

  • szklanka mąki
  • pół szklanki mąki migdałowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
  • puszka pasty z pieczonego bakłażana lub mały upieczony w piekarniku bakłażan
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 garście mrożonych wiśni bez pestek
  • keksówka podsypana olejem i mąką
  • garstka płatków migdałów do posypania keksówki
  • kilka kandyzowanych wiśni do dekoracji

Zobacz też:  3 przepisy na tartę z bakłażanem. Zdrowe i szybkie propozycje!

Przygotowanie:

  1. Wymieszać suche składniki, dodać pastę z bakłażana, olej, jajka i wymieszać na gładką masę.
  2. Dodać wiśnie i wymieszać raz jeszcze.
  3. Na dno keksówki wsypać płatki migdałów i przełożyć ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi wiśniami.

Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową

Zobacz też: Bakłażan pieczony na 4 sposoby! Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 średnie bakłażany ok 600 g
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka + 6 łyżek cukru waniliowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki oleju

Polewa:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki mleka w proszku

Dekoracja:

  • gorzka czekolada
  • filety z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Bakłażany kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni topimy łyżkę masła, dodajemy brązowy cukier i miód. Dodajemy bakłażana. Karmelizujemy, aż bakłażan zmięknie.
  2. Przekładamy do dobrego blendera. Do jeszcze ciepłego bakłażana dodajemy połamaną czekoladę. Całość blendujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki- wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę kukurydzianą, jajka, cukier waniliowy, olej oraz jogurt.
  3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 80-90 minut, termoobieg, 180 stopni.
  4. Ciasto ma wyjść bardzo wilgotne, więc nie musimy przejmować się suchym patyczkiem. Jeśli chcemy je wyciągnąć z tortownicy, to warto dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto studzimy.
  5. Polewa: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy jogurt- powinien być w temp. pokojowej oraz mleko w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do żelatyny dodajemy odrobinę masy maślano- jogurtowej. Następnie masę z żelatyną przekładamy do kremu.
  6. Całość dobrze mieszamy i chłodzimy. Na zimne ciasto wykładamy masę. Zdobimy gorzką czekoladą i filecikami z pomarańczy.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Który przepis na ciasto chcesz wypróbować?

Autor: Julita Buczek