14.06.2018 13:56

Takiego przepisu na śniadanie nie znaliście! Szakszuka na 3 sposoby

Szakszuka to idealna propozycja na śniadanie! Wykonasz ją bardzo szybko, a po dodaniu odpowiednich składników, sprawisz, że twoje śniadanie będzie nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

szaszuka na śniadanie

Fotografia Pixaby

Shakshouka (szakszuka) to nic innego jak danie śniadaniowe, które przygotujesz szybko i ze smacznych składników. Pochodzi z kuchni tunezyjskiej i najczęściej  składa się z jajek, cebuli, pomidorów, papryki czy bakłażana. Wszystko gotujemy na jednej patelni. Przygotowanie tego dania nie zajmie ci więcej niż 15 minut. Jest to świetna opcja dla osób, które szukają odżywczego posiłku na początek dnia. Całe danie zawiera wiele witamin i minerałów, dlatego warto wpisać je na stałe do swojego menu.

Zobacz też: 3 sprawdzone przepisy na ciasto z bakłażanem. Są smaczne i zdrowe

Shakshouka z bakłażanem i jajkiem

Składniki:

  • 4 ekologiczne jajka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 puszka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju lub oliwie, aż będzie szklista. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili.
  2. Smażymy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki.
  3. Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy i dodajemy: koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Solidnie solimy i pieprzymy.
  4. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy cztery wgłębienia i wbijamy w nie cztery jajka. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną.
  5. Gotową szakszukę posypujemy posiekaną natką.

Zobacz też: 3 przepisy na tartę z bakłażanem. Zdrowe i szybkie propozycje!

Shakshouka z bakłażanem i kozim serkiem

Składniki:

  • bakłażan 100 g
  • sól
  • olej roślinny 2 łyżki
  • masło 2 łyżeczki
  • świeża kolendra 3 łyżki
  • pomidor 3 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
  • kumin 1/2 łyżeczki
  • jajka 2 szt.
  • kozi twaróg 100 g

Przygotowanie:

  1. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1-2 cm, a następnie przekrawamy na pół i solimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i łyżeczkę masła. Podsmażamy bakłażana, a kiedy będzie już miękki, zdejmujemy z gazu i mieszamy z łyżką posiekanej kolendry.
  2. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, po czym ściągamy z nich, odszypułkowujemy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na drugiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy po łyżeczce masła i oleju. Podsmażamy na niej cebulę i czosnek, pieprz kajeński oraz kumin. Dodajemy pokrojone pomidory, całość solimy i dusimy, aż warzywa zaczną się rozpadać i powstanie sos pomidorowy. Nie należy dusić ich zbyt długo, sos nie ma być gładki. Jeśli pomidory nie są bardzo słodkie, możemy dodać pół łyżeczki cukru. Na koniec do sosu dorzucamy bakłażana i mieszamy.
  3. W sosie robimy dwa wgłębienia i wbijamy do nich jajka, które lekko doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy serkiem kozim. Przykrywamy patelnię pokrywką i podgrzewamy, aż białko się zetnie. Ostrożnie nakładamy porcję jajek zanurzonych w sosie do miseczek. Posypujemy potrawę kolendrą albo pietruszką i podajemy z bagietką.

Zobacz też: 3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!

Szakuszka z bakłażanem i mięsem

Składniki:

  • 3 plastry bakłażana
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • około 120 g kiełbasy
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta chili
  • szczypta kuminu
  • 2 jajka
  • świeża bazylia i opcjonalnie bagietka do podania

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem, odłożyć.
  2. Na patelnię (o średnicy ok. 24 cm) włożyć rozdrobnioną kiełbaskę. Obsmażać przez około 1-2 minuty, dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i smażyć razem przez około 1 minutę.
  3. Dodać bakłażana i smażyć przez około 2-3 minuty co chwilę mieszając. Gdy bakłażan będzie miękki dodać obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory i smażyć mieszając przez 2-3 minuty.
  4. Doprawić suszonym oregano, ostrą papryczką i opcjonalnie kuminem. Łyżką zrobić 2 miejsca na patelni i wbić w nie jajka.
  5. Przykryć patelnię i gotować potrawę przez około 3 minuty lub do czasu aż białko będzie ścięte a żółtko jeszcze płynne. Posypać poszarpaną bazylią i podawać np. z kawałkiem bagietki.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Jaki przepis na szakszukę chcesz wypróbować?

Autor: Julita Buczek