13.06.2018 15:02

Smaczne i zdrowe przepisy na leczo z bakłażanem. Mamy 3 świetne propozycje!

Większość z nas kojarzy tylko i wyłącznie przepis na leczo z warzywami, ten przepis można urozmaicić o nowe, ciekawe składniki! Dodaj do klasycznego dania pomidory, pulpeciki lub kiełbasę, wtedy całe danie będzie pożywniejsze!

leczo z bakłażanem

Fotografia Shutterstock

Bakłażan to idealne warzywo, które możesz wykorzystać w wielu daniach. Leczo z bakłażanem świetnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa lub lunchowa. Z nami swoje leczo przygotujesz w mgnieniu oka!

Zobacz też: 3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!

Leczo z bakłażanem

Ta prosta w przygotowaniu potrawa jest bardzo smaczna i nie wymaga kulinarnych umiejętności. Jeśli lubicie warzywa, ta propozycja powinna być dla was idealna!

Składniki:

  • 1 szt bakłażan
  • 800 g dynia
  • 4 szt topinambur
  • 500 g pomidor
  • 1 szt papryka
  • 1 szt cebula
  • 1 łyżeczka oliwa
  • 1 sól, pieprz, majeranek, chilli
  • 1 łyżeczka natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż w garnku, na oliwie lub oleju nadającym się do smażenia, dorzuć do niej pokrojoną drobno paprykę oraz przyprawy.
  2. Duś kilka minut pod przykryciem. W tym czasie podsmaż na suchej patelni pokrojonego w mniejsze kawałki bakłażana, obierz i pokrój w kostkę dynię oraz topinambura.
  3. Dorzuć warzywa do cebuli i papryki. Zamieszaj dokładnie i jeśli to konieczne podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  4. Pod koniec dodaj do potrawy pomidory pokrojone w ósemki. Duś jeszcze kilka minut, aż pomidory się rozpadną.
  5. Dopraw do smaku - ostrą papryką, pieprzem i posyp danie posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też: Pasta z bakłażana na 4 sposoby. Wybierz swój ulubiony!

Leczo z bakłażanem i kiełbasą

Przepis na leczo z bakłażanem i kiełbasą może przypominać wam leczo węgierskie, tamto jednak nie ma w swoim składzie ani bakłażana, ani tym bardziej kiełbasy. Wypróbuj nasz przepis, który jest smaczny i bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1 duża cebula
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie, dość krótkie paseczki, bakłażana i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka, a czerwoną papryczkę chilli bardzo drobno.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i podsmażamy ją przez 5 minut, uważając, aby się nie przypaliła.
  3. Następnie dodajemy paprykę. Smażymy dalej około 5 minut, następnie dodajemy bakłażana, czerwoną papryczkę chilli i kiełbasę.
  4. Po kolejnych 5 minutach dodajemy passatę pomidorową, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i dusimy około 10 minut.
  5. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i/lub pieprzem.

Zobacz też: 3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!

Leczo z bakłażana z pulpetami

Pomimo tego, że oryginalny przepis zawiera w sobie bakłażan, możesz podmienić go na inne warzywo np. cukinię. Dzięki temu przepis diametralnie nie zmieni smaku, a dla tych, którzy wolą cukinię będzie smaczniejszy.

Składniki:

  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • duża cebula
  • marchewka
  • 1/2 kg pieczarek
  • bakłażan
  • przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka w proszku, przyprawa uniwersalna
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Na pulpety:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę. Chwilę smażymy i podlewamy wodą.
  2. Gdy marchewka zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę papryki, cebulę i pieczarki, a na koniec pokrojonego w kostkę bakłażana. Doprawiamy i zagęszczamy mąką.
  3. Mięso mielone mieszamy z pokrojoną cebulą i bułką tartą, formujemy małe kulki, które smażymy na oleju. Dodajemy do warzyw i doprawiamy.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Który przepis na leczo chcesz wypróbować?

Autor: Julita Buczek