13.06.2018 11:50

Chcesz wiedzieć, ile węglowodanów powinno być w twojej diecie? Zrób test krakersa!

Wypróbuj go na sobie.

Krakersy

Fotografia: Shutterstock

Podstawą zdrowej diety jest redukcja węglowodanów, które są szkodliwe nie tylko dla naszej sylwetki, ale i dla zdrowia. Nie można jednak całkowicie z nich rezygnować. Problem w tym, że większość z nas nie wie, w jaki sposób ustalić odpowiednią ilość węglowodanów w jadłospisie. Naukowcy postanowili wyjść nam naprzeciw i zaproponowali prosty test. Poznajcie szczegóły.

Zobacz też: Domowe wino z winogron! Podpowiadamy jak je zrobić

Test krakersa

Dr Xand van Tulleken przeprowadziła eksperyment, który miał na celu sprawdzić, jak organizm reaguje na węglowodany i jak je trawi. Uczestnicy badania mieli za zadanie przez 30 sekund ssać niesolonego krakersa. Zgodnie z przyjętym zasadami, w momencie, gdy smak zaczynał się zmieniać, musieli podnieść rękę. Okazało się, że niektórzy odczuwali zmianę smaku już po 17 sekundach, inni po 35, a inni wcale.

Jak twierdzi Dr Xand van Tulleken, szybka zmiana smaku może świadczyć o wysokim stężeniu amylazy w ślinie. Amylaza to grupa enzymów odpowiedzialnych za rozkład dużych cząsteczek skrobi na mniejsze cząsteczki cukru, które są rejestrowane przez nasze kubki smakowe.

"

Prawda jest taka, że niektórzy mogą jeść tyle węglowodanów, ile im się podoba, podczas gdy inni muszą to nieustannie kontrolować - twierdzi dr van Tulleken. "

Jeśli zauważysz, że twoja ślina zawiera wysokie stężenie amylazy, jesteś szczęściarzem!

Zobacz też: Dżem z winogron na 3 sposoby. Wypróbujcie nasze propozycje!

Autor: Martyna Wojciechowska

Jesteś na diecie?