13.06.2018 12:08

3 szybkie przepisy na grillowany bakłażan! Musisz je wypróbować

Bakłażan można jeść na wiele różnych sposobów, koniecznie wypróbuj nasze! Zgromadziliśmy aż 3, które z pewnością przypadną ci do gustu. Bakłażan z czosnkiem, pomidorami lub mozzarellą? Na który z przepisów się skusisz?

bakłażan grillowany

Fotografia Pixaby

Bakłażan świetnie sprawdza się w dietach odchudzających, gdyż zawiera bardzo mało kalorii. W 100 gramach znajdziemy tylko 22 kalorie. Bakłażan pomaga w problemach z zaparciami, a to za sprawą błonnika pokarmowego. Jednak należy uważać na ilości spożywanego warzywa, gdyż sam w sobie może okazać się ciężkostrawny. Jest źródłem witamin z grupy B, a także witaminy C i A.

Zobacz też: 4 przepisy na gulasz z bakłażanem. Z mięsem lub wegetariański!

Bakłażan z grilla

Bakłażan grilowany jest bardzo smaczny, a jego przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Tego typu warzywo może być również świetnym zamiennikiem chleba, wystarczy grillować go, kiedy jest pokrojony w grube plastry!

Składniki:

  • kilka bakłażanów
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 10 łyżek oleju

Przygotowanie:

  1. bakłażany umyć, przekroić na pół i lekko ponacinać nożem.
  2. W misce wymieszać przyprawy z olejem i natrzeć bakłażany. Zostawić na 20-30 minut.
  3. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu przekrojoną połową do dołu przez pierwsze pięć minut, następnie odwrócić i grillować około 10 minut.
  4. Podawać, bakłażan z grilla najlepiej smakuje na ciepło.

Zobacz też: 3 przepisy na zapiekanki z bakłażanem. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu!

Bakłażan z grilla z serem

Bakłażan zawiera wiele cennych dla naszego organizmu właściwości, bez wątpienia sprawdzi się jako smaczna przekąska lub szybki lunch. Jeśli dodasz do tego warzywa, starty ser z pewnością wydobędziesz jeszcze więcej smaku i aromatu.

Składniki:

  • bakłażany 2 szt.
  • bułka tarta 3 łyżki
  • ząbek czosnku 3 szt.
  • starty ser żółty 3 łyżki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości 1 centymetra, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Odstaw na kilka minut.
  2. Piecz przez 15 minut na naoliwionym ruszcie.
  3. W międzyczasie wymieszaj drobno posiekany czosnek z serem, bułką tartą i trzema łyżkami oliwy.
  4. Plastry bakłażana zdejmij z rusztu i posmaruj je panierką z serem po niegrillowanej stronie.
  5. Piecz je nadal - do momentu, gdy ser nabierze koloru. Podawaj gorące.

Zobacz też: 3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!

Grillowane bakłażany z pomidorami i mozzarellą

Jeśli chcesz, aby twoje dania były jeszcze smaczniejsze, koniecznie użyj świeżych warzyw!

Składniki:

  •     5 średniej wielkości bakłażanów
  •     1.5 kg pomidorów
  •     cebula
  •     czosnek
  •     sól
  •     pieprz
  •     bazylia
  •     tymianek
  •     5 kulek sera mozzarella

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyć, osuszyć i zgrillować na suchej patelni.
  2. Pomidory sparzyć, pokroić, podsmażyć z cebulą i czosnkiem.
  3. Dodać zioła, sól i pieprz do smaku i ostrą papryczkę.
  4. W naczyniu do zapiekania układać kolejno warstwy: pomidory na dno następnie bakłażany, mozzarella i tak do wykończenia składników. Górę zalać pomidorami.
  5. Piec ok 2 godz. w temp 170 stopni C. Porcja dla 4 osób. Podawać ze świeżą bagietką.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Te produkty wpływają na wygląd naszej cery!

Który przepis na bakłażan chcesz wypróbować?

Autor: Julita Buczek