Kiedy jest tłusty czwartek? Poznaj przepisy na faworki i inne smakołyki

Anna Respondek 19.11.2018
Pączki
Fotografia: Shutterstock

Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów, czyli miłośników faworków, pączków czy serowych oponek. W tym roku tłusty czwartek wypada pod koniec lutego i tym samym rozpoczyna ostatni tydzień szalonego karnawału. Od czego zależy, kiedy jest tłusty czwartek i jaka tradycja związana jest z tym świętem? Przede wszystkim właśnie wtedy we wszystkich domach wyciągane są przepisy na faworki i pączki i każda pani domu zapomina o liczeniu kalorii. 

Tłusty czwartek to jeden z tych dni, który nie ma swoich przeciwników. Większość osób z utęsknieniem wygląda chwili, w której będzie można oddać się słodkiemu grzechowi obżarstwa. Kiedy jest tłusty czwartek i jaka wiążę się z nim tradycja? Dlaczego zawsze w zapusty jemy faworki, pączki czy oponki a nie tłustą karkówkę lub boczek? Poznaj historię tego smakowitego święta. 

Zobacz także: Szukasz przepisu na pączki serowe? Ten zdecydowanie przypadnie ci do gustu

Kiedy jest tłusty czwartek?

W tym roku tłusty czwartek będziemy świętować 28 lutego i tym samym rozpoczniemy ostatni tydzień karnawału. Dlaczego akurat 28 lutego? Związane jest to z najważniejszym świętem w religii chrześcijańskiej, czyli Wielkanocą. Tłusty czwartek, czyli inaczej zapust, wyznaczany jest na 52 dni przed zmartwychwstaniem Chrystusa i wedle tradycji oznacza, że każdy wierzący może sobie pofolgować i objadać się słodyczami bez wyrzutów sumienia. 

Tłusty czwartek - faworki

Faworki to jeden z największych przysmaków, który przyrządza się, aby świętować tłusty czwartek. Oczywiście równie popularne są pączki czy serowe oponki. Faworki można zrobić na kilka sposobów, bardziej tradycyjne przepisy będą od nas wymagały większego zaangażowania, te prostsza zaoszczędzą nasz czas. Zobacz prosty przepis na faworki, jeśli jednak jesteś mistrzem kuchni, te 3 przepisy na faworki również nie sprawią ci żadnego kłopotu. 

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 50 g masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 l oleju do smażenia
  1. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy miękkie masło i wyrabiamy.
  2. Oddzielamy białka od żółtek, będziemy potrzebować 3 żółtek i 2 całych jajek.
  3. Jajka miksujemy z cukrem i śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Zagniatamy razem wszystkie składniki. Zarobione ciasto owijamy w folię i odstawiamy na około 1 godzinę, po tym czasie zmięknie i będzie znacznie łatwiej je wałkować.
  5. Z ciasta odrywamy mały kawałek rozwałkowujemy na stole, składamy na pół i znowu wałkujemy, powtarzamy tę czynność kilka razy – ciasto będzie przez to twardsze, ale za to lepiej napowietrzone (to dzięki temu faworki podczas smażenia ładniej urosną).
  6. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm grubości), nożem lub radełkiem wycinamy paski i w każdym robimy nacięcie. Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, żeby zrobić pętelkę faworka.
  7. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor (wystarczy około 1 minuty z każdej strony), przewracamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej na nowy.
  8. Usmażone faworki wyciągamy na papierowy (lub normalny) ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. 

Zobacz także: Keks na różne sposoby. Wypróbuj wszystkie przepisy na smaczne ciasto! 

Tłusty czwartek - tradycja

Tłusty czwartek, nazywany również zapustami, to dzień, w którym wszyscy chrześcijanie bez najmniejszych oporów mogą oddać się grzechowi obżarstwa. Tłusty czwartek to również ostatnie podrygi karnawału kończącego się wraz z nadejściem Popielca, czyli inaczej Środy Popielcowej. Zapusty to ruchome święto, które zawsze wyznaczane jest na 52 dni przed Wielkanocą. Później większość chrześcijan przestrzega postu, który ma ich przygotować na zmartwychwstanie Chrystusa. 

Obecnie tłusty czwartek najczęściej świętujemy słodyczami, czyli faworkami, pączkami czy serowymi oponkami. Dawniej jednak pączki nadziewane były słoniną, boczkiem i mięsem i obficie popijane wódką. Według jednego z przesądów, ten, kto nie zje choć jednego pączka w tłusty czwartek, nie może liczyć na to, że będzie miał szczęście w życiu.

Sam zwyczaj świętowania "tłustego dnia" związany jest jeszcze z czasami pogańskimi i Rzymianami, którzy w ten sposób chcieli uczcić odejście zimy i nadejście wiosny. W Polsce zwyczaj jedzenie słodkich pączków pojawił się w XVI wieku, a ten, kto w przysmaku znalazł orzech lub migdał, miał cieszyć się szczęściem i dostatkiem. 

Tłusty czwartek - wierszyki

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek,
a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.

***

Był sobie mały, tłuściutki pączek.
Był okrąglutki i nie miał rączek.
Z wierzchu miał piękną, chrupiącą skórkę,
a w środku dziurkę na konfiturkę!

***

Pyszne są pączusie z malinowym nadzieniem,
także z budyniem nawet sobie cenię,
na te z malinami patrzę kosym oczkiem,
a gdyby tak zrobić je z wędzonym boczkiem?

***

Góra pączków, za tą górą,
tłuste placki z konfiturą,
za plackami misa chrustu,
bo to dzisiaj są zapusty.

***

Czwartek Tłusty...Dniem Rozpusty,
każdy zajada pączek tłusty.
Czy to jeden czy to dwa,
a czasem ile się da.
Ja Ci życzę dziś smacznego,
zjedz pączka chociażby jednego.
A do pączka smaczna kawa,
to dopiero jest zabawa!
Wszelkie diety dziś na boku,
Tłusty Czwartek jest raz w roku!!!

***

Tłusty Czwartek pączkami fetuje,
a od Popielca ścisły post szykuje.

***

Gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje
łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje.

***

Od Tłustego Czwartku do Zmartwychwstania
- ścisły post się kłania.

***

Kto w Tłusty Czwartek nie zje pączków kopy
temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Sieć obiegły kolaże, które łączą Meryl Streep z jedzeniem. Trzeba przyznać, że wygląda to pysznie:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów