Syrop z czosnku - warto go pić nie tylko przy przeziębieniu

Sylwia Bagińska 27.04.2020
Syrop z czosnku
Fotografia: shutterstock

Syrop z czosnku ze względu na swoje właściwości najlepszy jest na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych. Dodatkowo zwalcza gorączkę, ból gardła i kaszel. Koniecznie sprawdź, jak zrobić syrop z czosnku. 

Syrop z czosnku jest jedną z domowych metod na przeziębienie, grypę, ból gardła, infekcje oraz choroby górnych dróg oddechowych. Jest bardzo łatwy w wykonaniu i można go zrobić w domowym zaciszu. Syrop z czosnku zaleca się spożywać profilaktycznie gdyż ma działanie antynowotworowe, niszczy wiele bakterii w organizmie, a także dobrze wpływa na nasz układ trawienny i wygląd skóry. Mimo iż nie jest smaczny - warto go pić!

Zobacz także: Syrop z cebuli - idealny lek na kaszel. Jak go zrobić?

Syrop z czosnku - właściwości

Sam czosnek jest bardzo niskokaloryczny i dodatkowo w swoim składzie ma wiele bardzo cennych składników odżywczych. Dlatego w syropie z czosnku można znaleźć potas, żelazo, magnez, selen, siarkę, allicynę, a także witaminę A, C, PP oraz B1 i B2

Działanie czosnku:

Czosnek nie bez przyczyny jest nazywany naturalnym antybiotykiem, już od dawna, wiele pokoleń wstecz ludzie leczyli się czosnkiem i cebulą. Czosnek ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowo zwalcza w organizmie wiele bakterii (gronkowca złocistego, otoczkowce, paciorkowca, pałeczki okrężnicy). Czosnek też skutecznie zwalcza wirusy, podawanie go zalecane jest przy zwalczaniu infekcji wirusowych.

Czosnek zapobiega przed wystąpieniem udaru mózgu i zawału serca mięśniowego (czosnek ma właściwości przeciwzakrzepowe),a także zmniejsza zmiany miażdżycowe. Spożywanie czosnku dobrze działa też na układ trawienny, bo zwiększa trawienie i wydzielanie żółci oraz niweluje wzdęcia. Poprawia pracę mózgu u osób starszych, bo chroni neurony mózgowe.

Częste jedzenie czosnku zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka. Polecany jest także, przy problemach skórnych, często jedzony czosnek niszczy wolne rodniki i hamuje ich powstawanie. 

Zobacz także: Czarny bez to naturalny antybiotyk. Sok i syrop z czarnego bzu zwalczą gorączkę i kaca

Syrop z czosnku - przepis

Wykonanie syropu z czosnku nie jest czasochłonne, przygotowanie trwa kilka minut.

Do wykonania syropu z czosnku potrzebujesz składników takich jak:

  • 1 główka czosnku (najlepiej jeśli użyjesz czosnku polskiego ewentualnie pochodzenia europejskiego),
  • 1 cytryna,
  • 1 szklanka ostudzonej wody (wcześniej powinna być przegotowana),
  • miód (około 4 łyżek).

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z cytryny do szklanki z wodą.
  2. Obierz czosnek a następni go zmiażdż.
  3. Do szklanki z wodą i sokiem z cytryny dodaj czosnek i miód.
  4. Wszystkie składniki razem z wodą należy zblendować.
  5. Uzyskany sok przelej do słoika, zakręć go (tak, żeby był szczelny) i odłóż w ciemne miejsce na całą dobę. 
  6. Po upływie 24 godzin przecedź przez gazę. Nalewkę, którą uzyskasz przelej do pojemnika z zakrętką (nie straci wtedy swoich właściwości) i odstaw do lodówki.

Jeśli nie chcesz pić zimnego syropu, przyjmowaną dawkę możesz zalać ciepłą wodą.

Zobacz także: Domowe sposoby na kaca. Jak leczyć zatrucie alkoholem?

Syrop z czosnku - dawkowanie 

Syrop z czosnku można spożywać w trakcie infekcji, przeziębienia, ale także profilaktycznie. Syrop z czosnku zaleca się pić przed snem. 

Dzienna dawka spożycia syropu z czosnku dla dzieci to jedna łyżeczka na dobę. Zaleca się podawanie syropu z czosnku dla dzieci z innym płynem lub dodawanie go do surówek lub sałatek. Wynika to z faktu, że syrop z czosnku jest ostry. Dorośli powinni spożywać 2 łyżeczki dziennie nalewki. Jeśli infekcja jest wzmożona lub zaostrzają się objawy dawkę syropu z czosnku można zwiększyć. Dzieci mogą pić syrop z czosnku 2 razy dziennie, ale po jednej łyżeczce, a dorośli 2 razy dziennie po 2 łyżki. 

Syrop z czosnku - przeciwwskazania

Syrop w swoim składzie ma wiele cennych składników jednak bardzo duża ilość zjedzonego czosnku może powodować niepożądane symptomy, są to m.in.: uczucie zmęczenia, wymioty, biegunka i zawroty głowy. Spożywanie nadmiernej ilości czosnku powinny unikać osoby, które mają problemy żołądkowo-jelitowe, leki w połączeniu z czosnkiem mogą zaostrzać objawy.

Czosnek nie jest także polecany osobom z wysokim ciśnieniem, gdyż ten rozrzedza krew. W skrajnych przypadkach nadmierna ilość spożywanego czosnku może doprowadzić do alergii, która objawi się czerwonymi plamami i wysypką na skórze. 

Zobacz także: Syrop z sosny ma wiele właściwości leczniczych. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Pamiętaj, że powyższy artykuł nie zastąpi wizyty lekarskiej.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Autor: Sylwia Bagińska 

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów