Syrop z pigwy - sprawdź, na jakie dolegliwości jest polecany i jak go przygotować

Sylwia Bagińska 17.10.2018 AKTUALIZACJA: 12.11.2019
Syrop z pigwy
Fotografia: Shutterstock

Owoce pigwy są bogatym źródłem witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Szczególnie polecamy syrop z pigwy, który ma właściwości prozdrowotne i ucieszy niejedno podniebienie. Na który z 2 naszych przepisów na syrop z pigwy się skusisz?

Owoce pigwy mają wiele witamin i minerałów, dlatego bez wątpienia warto z nich zrobić sok, nalewkę, konfitury, a także ciasto z pigwy. Koniecznie sprawdź, dlaczego warto pić syrop z pigwy i jak należy go przygotować.

Zobacz także: Czarny bez to naturalny antybiotyk. Sok i syrop z czarnego bzu zwalczą gorączkę i kaca

Pigwa i jej cenne właściwości

Pigwa jest bogatym źródłem:

Syrop z pigwy – na co w szczególności polecany?

  • Zaburzenia układu pokarmowego

Owoce pigwy łagodzą objawy niestrawności, pomagają pozbyć się uciążliwych dolegliwości związanych z refluksem, a także zgagą. Pigwa szczególnie polecana jest przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka oraz jelit, a także przy uszkodzeniach śluzówki żołądka. Nie tylko owoce, ale także nasiona pigwy wspierają przemianę materii i pobudzają trawienie. Po pigwę powinny sięgać osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Pigwa wspomaga także pracę wątroby.

  • Przeziębienie i grypa

Gdy męczą cię objawy grypy i przeziębienia,  napij się herbaty z dodatkiem syropu z pigwy. Te owoce zawierają dużą dawkę witaminy c, która wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo inne cenne minerały pigwy pomagają w walce z suchym kaszlem.

  • Zdrowa i piękna skóra

Pigwa jest także bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Oprócz syropu z pigwy, możesz wykonać z tego owocu także kremy i maseczki na twarz.

Zobacz także: Syrop z sosny - ten cudowny lek można pić również w ciąży. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Syrop z pigwy – 2 sprawdzone przepisy

Syrop z pigwy – przepis z dodatkiem cukru

Składniki:

  • Owoce pigwy
  • Cukier

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj owoce pigwy i przekrój je na 4 części.
  2. Wydrąż pestki.
  3. Pokrój owoce w małą kostkę.
  4. Dodaj cukru (objętościowo tyle samo, ile masz pokrojonych owoców, czyli 1 szklanka owoców pigwy na 1 szklankę cukru).
  5. Zasypane cukrem owoce odstaw na 2 dni (muszą puścić sok).
  6. Po 2 dniach syrop razem z owocami przelej do słoiczków.
  7. Jeśli chcesz, aby syrop stał bardzo długo zapasteryzuj go w gorącej wodzie.

Syrop świetnie nadaje się do słodzenia herbaty, możesz go też śmiało dodawać do deserów. Zamiast cukru możesz dodać ksylitom.

Syrop z pigwy – przepis bez gotowania

Składniki:

  • Owoce pigwy (1 kilogram)
  • Cukier (1 kilogram)

Przygotowanie:

  1. Umyj owoce pigwy, a następnie je przekrój na 4 części.
  2. Usuń pestki i gniazda nasienne.
  3. Owoce pigwy pokrój na cienkie paseczki.
  4. Ułóż je warstwami w słoiku, między warstwami dodawaj cukru (staraj się układać warstwy bardzo ciasno).
  5. Owoce razem z cukrem ugnieć tłuszkiem.
  6. Zakręć słoik i odstaw na kilka godzin, następnie wstaw do lodówki na 3 dni.

Zobacz także: Nalewka z sosny na dwa sposoby. Musisz je poznać tej jesieni!

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Często jest tak, że mimo usilnych prób nie potrafimy schudnąć. Okazuje się, że problem może leżeć w sposobie naszego odżywiania i nie musi to być wcale niezdrowe jedzenie. Te produkty skutecznie utrudnią ci odchudzanie!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów