Karczochy - już dziś warto je dodać do codziennej diety. Dowiedz się dlaczego!

Sylwia Bagińska 17.09.2018
Karczochy
Fotografia: Fotolia

Karczochy są stosowane w medycynie naturalnej do leczenia wielu chorób. Szczególnie polecane są przy odchudzaniu, oczyszczaniu organizmu, a także przy problemach z wysokich poziomem cholesterolu. Koniecznie sprawdź, prozdrowotne działania karczochów!

Karczoch zwyczajny to roślina, która cechuje się wieloma właściwościami i licznymi wartościami odżywczymi. Ze względu na ich prozdrowotne działanie, karczochy bardzo często są jednym ze składników preparatów farmakologicznych przeznaczonych do leczenia nieprawidłowego stężenia cholesterolu we krwi.

Karczochy – jakie mają właściwości lecznicze?

Karczoch zwyczajny to roślina, która jest naturalnym lekiem hipolipemicznym zmniejszającym poziom lipidów w surowicy krwi. Umożliwia to utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Wspomaga to leczenie miażdżycy lub jej zapobieganie. Wpływ na to ma canaryna, która jest jedną z substancji czynnych karczocha.

Dodatkowo, cynaryna hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie, odpowiedzialna jest za szybkie usuwanie trójglicerydów razem z żółcią. Podsumowując – canaryna może obniżyć stężenie cholesterolu nawet o 60 %.

Karczochy są także bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Są to między innymi:

Suche liście karczocha zawierają także garbniki, flawonoidy, inulinę oraz enzymy.

Karczochy – działanie i zastosowanie w medycynie naturalnej

Karczochy zwyczaje przez wiele lat nie był wykorzystywany w medycynie naturalnej. Dopiero w latach 20, naukowcy udowodnili prozdrowotne właściwości i działanie tej rośliny.

Karczochy szczególnie są polecane osobom, które borykają się problemem nieprawidłowego poziomu cholesterolu. Jednak to warzywo, pomaga przy wielu innych dolegliwościach i schorzeniach.

Roślina lecznicza stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Dodatkowo cechują się silnym działaniem żółciotwórczym i żółciopędnym. Podaje się go przy problemach z wypróżnianiem, gdyż w  łagodny sposób je regulują.Ta roślina  zalecana jest także przy przewlekłych chorobach wątroby, kamicy nerkowej oraz przy zaburzeniach dróg żółciowych.

Karczochy niwelują też zaparcia i wzdęcia, zaleca się je spożywać przy problemach trawiennych. Warto też dodać, że warzywa przyśpieszają proces usuwania złogów z organizmu.

Wyciąg z karczocha

Ekstrakt z karczocha (zarówno liści jak i korzeni) przyczynia się do regeneracji wątroby – wspomaga on usuwać toksyny, a także poprawia ukrwienie narządu. Wyciąg z karczocha wspomaga także proces odchudzania (pozbywa się z organizmu zbędnych substancji). Ma on działanie także oczyszczające i odtruwające. Regularne spożywanie wyciągu z karczocha zaleca się także osobom z otyłością i nadwagą.

Karczochy – przeciwwskazania i skutki uboczne

Karczochy są uważane za względnie bezpieczne rośliny leczniczych i nie zostały stwierdzone żadne efekty uboczne. Jednak tych warzyw powinny unikać osoby borykające się z kamicą moczanową.

Nie ma także ostrzeżeń przed ich spożyciem u kobiet ciężarnych lub karmiących piersią. Warto pamiętać, że jednak każde stosowanie ziół i roślin leczniczych należy skonsultować z lekarzem.

Zobacz także: Rdest ptasi to bardzo popularna roślina o prozdrowotnych właściwościach. 5 chorób, z którymi skutecznie walczy!

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów