5 babcinych sposobów na odporność! Są skuteczne, a nic cię nie kosztują

Zuzanna Morska 29.05.2020
Produkty na odporność
Fotografia: Shutterstock

Koronawirus zbiera coraz większe żniwo na całym świecie. Wywołuje on chorobę COVID-19, która szczególnie niebezpieczna jest dla osób starszych, z chorobami przewlekłymi i o obniżonej odporności. Co zrobić, żeby wzmocnić odporność? Na szczęście istnieją domowe sposoby, które skutecznie zabezpieczają organizm przed infekcjami. Stosowały je nawet nasze babcie!

Koronawirusem zarażonych jest już ponad 170 tys. osób na całym świecie. Z tego 6,5 tys. osób zmarło. Koronawirus objawia się najczęściej gorączką, suchym kaszlem, bólem mięśni i zmęczeniem. Dla młodszych osób, których układ odpornościowych jest sprawny, nie stanowi on dużego zagrożenia. Natomiast u starszych, z chorobami przewlekłymi i u tych, których odporność nie działa, jak powinna, powoduje nawet ciężkie zapalenie płuc, niewydolność oddechową i w konsekwencji śmierć.

Nie wynaleziono jeszcze skutecznego leku na koronawirusa, ale wiemy, co zrobić, aby zminimalizować ryzyko zarażenia. Przede wszystkim musimy unikać skupisk ludzi. I warto też, aby każdy z nas zadbał o odporność. Jakie są domowe sposoby na wzmocnienie odporności? Koniecznie przeczytajcie.

5 domowych i babcinych sposobów na odporność

Odporność można wzmocnić domowych sposobami. Warto zadbać o różnorodną dietę, odpowiednią liczbę spacerów, wietrzenie mieszkania i odpowiednią liczbę godzin snu. Można też wspomóc się domowymi miksturami i środkami, które są skuteczne i darmowe, a które pomagają. Takie środki stosowały już nasze babcie. Jak zadbać o odporność i zdrowie szczególnie w okresie królujących infekcji?

1. Syrop czosnkowy

Czego potrzebujemy?

  • sok z 40 g zmiażdżonego czosnku
  • 80 g cukru
  • 80 ml wody

Najpierw wyciskamy sok ze zmiażdżonego czosnku. Mieszamy z wodą i cukrem. Pijemy łyżkę syropu wieczorem.

2. Mikstura z miodu i cebuli

Zdajemy sobie sprawę z tego, że dla wielu z was cebula nie pachnie najlepiej i trudno wyobrazić sobie też dobrowolne przyjmowanie jej w postaci takiego "syropu". Jednak zarówno to warzywo, jak i miód mają nieocenione znaczenie dla naszej odporności. 

Potrzebujemy:

  • 1 szklanki startej cebuli
  • 1 szklankę miodu
  • podczas stosowania: ciepła woda lub mleko

Cebulę ścieramy do szklanki, a następnie taką szklankę startego warzywa mieszamy ze szklanką miodu. Odstawiamy na godzinę, a po tym czasie całość gotujemy. Po zagotowaniu przecedzamy przez sitko. Pijemy 2 razy dziennie po 1 łyżce tej mikstury rozpuszczonej w ciepłej wodzie lub mleku.

3. Nalewka cebulowa

Składniki:

  • 1 szklanka zmiażdżonej cebuli
  • 1 szklanka czystego alkoholu 40-procentowego

Szklankę zmiażdżonej cebuli zalewamy alkoholem i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy i stosujemy 2 razy dziennie po jednej łyżeczce. Łyżeczkę nalewki można rozcieńczyć w 0,5 szklanki słodkiej wody.

4. Syrop z czosnku, miodu i cytryny

Ta mikstura to prawdziwy domowy i naturalny antybiotyk. Jak ją zrobić?

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 6 łyżek miodu
  • 3 cytryny

Czosnek kroimy w drobniutkie kawałeczki albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy 6 łyżek miodu, szklankę gotowanej wody i sok wyciśnięty z 3 cytryn. Całość mieszamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie stosujemy po 1 łyżeczce mikstury rano i wieczorem.

5. Napój z imbiru

To bardzo prosty napój o bardzo cennych właściwościach. Potrzebujemy jedynie kawałka korzenia imbiru, aby go przygotować. Kawałek korzenia kroimy na malutkie kawałeczki, zalewamy 0,5 l wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Całość przecedzamy, dodajemy miodu albo soku z malin i pijemy wieczorem w postaci kubka smacznego napoju.

Chcesz poprawić sobie odporność bez konieczności faszerowania się lekami lub suplementami? Zacznij od zdrowego żywienia! Oto przepis na smoothie bowl - czyli prawdziwą bombę witaminową, którą możesz zjeść na śniadanie.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów