Podpowiadamy, jak wyczyścić piekarnik za pomocą folii aluminiowej

Mycie piekarnika folią aluminiową
Fotografia: Shutterstock

Czyszczenie piekarnika folią aluminiową jest szybkie i skuteczne. Aby umyć to urządzenie, nie musisz kupować drogich detergentów! Koniecznie sprawdź, jak umyć piekarnik za pomocą folii aluminiowej!

Piekarnik jest urządzeniem domowym, które w większości domach jest sporadycznie myte. Za zamkniętymi drzwiczkami nie widzimy brudu i zaschniętego tłuszczu. Piekarnik jest więc czyszczony bardzo rzadko, a z czasem zanieczyszczenia w środku są naprawdę bardzo ciężkie do usunięcia. Do porządnego wyczyszczenia tego urządzenia domowego nie potrzebujesz specjalnych detergentów. Czasami wystarczą domowe sposoby, takie jak czyszczenie piekarnika folią aluminiową.

Zobacz także: Jak wyczyścić i odświeżyć pralkę octem? Sprawdzone, domowe sposoby

Czyszczenie piekarnika folią aluminiową

Czyszczenie piekarnika folią aluminiową nie jest trudne. Mycie piekarnika rozpocznij od zdemontowania kratek oraz prowadnic bocznych. Następnie z kawałka folii aluminiowej zrób dużą kulkę i polej ją mleczkiem do czyszczenia.

Zaleca się, aby takimi kulkami wyszorować cały piekarnik (także wewnętrzną stronę szyby). Po tej czynności spłucz piekarnik wodą – najlepiej jeśli zrobisz to za pomocą namoczonej wodą szmatki.

Najcięższym elementem w doczyszczeniu piekarnika jest oczyszczenie kratki oraz prowadnik. Abyś nie musiała się zbytnio męczyć, zaleca się, abyś użyła do tego specjalnego płynu do czyszczenia grilla. Jego zastosowanie to usuwanie bardzo ciężkich zabrudzeń, w tym przypalonego na ruszcie tłuszczu. Ten specyfik świetnie poradzi sobie także z kratką i prowadnicami. Wystarczy, że umieścisz odrobinę płynu na te części piekarnika i chwilę odczekasz, a następnie drucianą gąbką wyszorujesz wszystkie elementy kratki i prowadnic.

Inne domowe sposoby na czyszczenie piekarnika

Piekarnik skutecznie można doczyścić także za pomocą innych domowych sposobów. Jeden z nich nie wymaga gruntownego szorowania. Wystarczy, że użyjesz do niego pary wodnej – do nagrzanego piekarnika (najlepiej około 150 stopni Celsjusza) wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą, a następnie włącz na termoobieg na 180 stopni Celsjusza. Po upływie 20 minut wyłącz piekarnik i wyjmij naczynie.

Po lekkim ostudzeniu piekarnika, przetrzyj go miękką szmatką i usuń brud oraz pozostałe zanieczyszczenia (powinny być rozpuszczone przez powstałą w piekarniku parę wodną).

Przy większych zabrudzeniach możesz dodać sodę, ocet lub sól kuchenną. Te domowe sposoby są także skuteczne.

  • Sól – usuwa tłuszcze. Posyp piekarnik solą, a następnie go rozgrzej. Gdy sól stanie się brązowa, wyłącz piekarnik i poczekaj aż się ochłodzi. Z piekarnika należy usunąć sól, a następnie przetrzeć go mokrą szmatką.
  • Ocet – sprawi, że twój piekarnik nie tylko będzie czysty, ale także lśniący. Na początku musisz usunąć reszki przypalonego jedzenia, a następnie później przetrzeć roztworem wody z octem (najlepiej w stosunku jeden do jednego) przetrzeć wnętrze piekarniku. Aby złagodzić nieprzyjemny zapach octu, możesz dodać odrobinę płynu do mycia naczyń.
  • Soda – aby wyczyścić piekarnik tym sposobem, posyp sodą zaschnięte resztki jedzenia, a następnie spryskaj wodą. Zostaw to na 1,5 godziny. Na koniec przetrzyj piekarnik wilgotną szmatką.

Zobacz także: Czyszczenie pralki tabletkami do zmywarki. Będziecie zaskoczeni efektem!

Uważaj na te przedmioty! To skupiska bakterii! 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów