Grzybownik w Szczypcie Chilli

Redakcja 22.08.2019
Grzybowsnik w Szczypcie Chilli
Fotografia: Chillizet

Podstawową wiedzę na temat grzybów poznawaliśmy już w czasach szkoły podstawowej, gdy na lekcji przyrody opowiadano nam, że muchomor jest trujący, a borowik to inaczej prawdziwek. 

Zapytani o to które grzyby są jadalne, wydaje nam się, że jesteśmy w stanie odpowiedzieć bez problemu, ale czy na pewno?! Grzyboznawca, współzałożyciel Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, Justyn Kołek, odwiedził radiowe studio i opowiedział Dominice Biegańskiej o kilku ważnych kwestiach dotyczących grzybów. Ciekawostek podczas rozmowy nie zabrakło, nie zabrakło też podpowiedzi do czego zbierać grzyby, jak suszyć i kilku podpowiedzi kulinarnych. Kiedyś do lasu zabierało się atlasy z rysunkami grzybów, teraz, najlepiej byłoby na swojej leśnej drodze spotkać Justyna Kołka, ale na szczęście powstał „Grzybownik”. Posłuchajcie!

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów