Nowe zagrożenie na Faceboku. Kliknięcie w to powiadomienie może skończyć się utratą konta

Anna Respondek 07.11.2017
Zagrożenie w Internecie
Fotografia: Pexels

Internetowi oszuści znaleźli nowy i łatwy sposób, w który mogą przejąć konto na Facebooku

Cyberprzestępcy znaleźli nowy i łatwy sposób, w który mogą pozbawić internautów dostępu do ich kont na Facebooku. Jak podaje portal Niebezpiecznik.pl, w szczególności narażeni są administratorzy różnych stron. 

Wszystkiemu winne jest jedno powiadomienie od "Notifications Ads Maneger", które wygląda jak prawdziwa wiadomość od administratorów Facebooka. Jego treść może wystraszyć najbardziej doświadczonych facebookowiczów, ponieważ mówi o tym, że wkrótce ich strona zostanie usunięta. Aby do tego nie doszło użytkownik musi kliknąć w link i wprowadzić tam swoje dane, login i hasło. 

Skradzione konta mogą później służyć do przesyłania spamu czy wirusów. A nawet doprowadzić do uszczuplenia konta administratora, jeśli ten ma podpiętą kartę płatniczą. 

Administratorzy portalu Niebezpiecznik.pl doradzają, jak uchronić się przed taką ewentualnością. Wystarczy włączyć dwuetapową weryfikację, i za każdym razem podczas logowania wpisywać specjalny kod z aplikacji mobilnej. 

Spotkaliście się z czymś takim?  

not
Fotografia: Niebezpiecznik.pl
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów