Mówili, że za pieniądze na leczenie kupiła nowy samochód. Kora wydała oświadczenie i zamknęła usta hejterom

Redakcja 26.10.2016
Kora i Kamil Sipowicz
Fotografia: East News

Krzywdzące informacje w ostatnich dniach były szeroko rozpowszechniane w Internecie i mediach społecznościowych.

Kora w 2014 roku po raz pierwszy publicznie opowiedziała o chorobie nowotworowej, z którą zmaga się od 2013 roku. Na szczęście, piosenkarce udało się pokonać chorobę. Aby zapobiec nawrotowi raka szyjki macicy musi jednak przyjmować lek, którego cena sięga nawet 24 tysięcy złotych.

Artystka zaczęła więc wyprzedawać swój majątek, a także zgłosiła się do fundacji Alivia, wraz z którą zabiegała w Ministerstwie Zdrowia o refundację leku. Zanim jednak ministerstwo wydało pozytywną opinię, fani piosenkarki wpłacali na konto fundacji pieniądze - udało się zebrać ponad 160 tysięcy złotych. Tymczasem "Super Express" zasugerował, jakoby Kora za pieniądze zebrane w fundacji, które znajdowały się na jej koncie, kupiła sobie nowy, luksusowy samochód

Tymczasem Kora i jej mąż rzucili się w wir życia i obowiązków, które nie obciążają artystki. Oboje wybrali się ostatnio do Sopotu na kongres finansowy. Małżonkowie zatrzymali się w jednym z najlepszych sopockich hoteli - w Sheratonie. Tam za dobę ze śniadaniem trzeba zapłacić tysiąc złotych. Przez tydzień wozili się najnowszym luksusowym BMW X6 wartym pół miliona złotych. Kora wreszcie mogła wrócić do swoich starych przyzwyczajeń i życia w luksusie - czytamy na Se.pl.

Na odpowiedź piosenki nie trzeba było długo czekać. Na oficjalnym profilu Kory na Facebooku, menadżerka, Katarzyna Litwin, opublikowała długie oświadczenie, w którym oczywiście zostało wyjaśnione, dlaczego w ostatnim czasie piosenkarkę można było zobaczyć w nowym samochodzie.

Kolejna walka

Podkreśliła też, że wszystkie nieprawdziwe insynuacje i medialna burza wokół jej osoby są dla niej krzywdzące. Nietrudno się domyślić, że cała sprawa musiała być dla Kory bardzo stresująca, a to na pewno nie wpływa na polepszenie stanu jej zdrowia.

Działając w imieniu KORY stanowczo zaprzeczamy nieprawdziwym informacjom, jakie pojawiły się w ostatnim czasie w pewnej gazecie oraz na portalach plotkarskich, że KORA za pieniądze zebrane na leczenie kupiła sobie samochód marki BMW. Przyczyną pojawienia się tych informacji bez wątpienia jest dziennikarska nierzetelność. Informacje te nie zostały zweryfikowane, ani u adresatki publikacji, ani w innym wiarygodnym źródle. Jako menadżerka KORY oświadczam, że samochód marki BMW, którym KORA przyjechała do Sopotu należał do koncernu motoryzacyjnego BMW. Artystka odwiedziła Sopot w celach służbowych. KORA przyjechała do Sopotu na EFNI - Europejskie Forum Nowych Idei i wzięła udział w panelu poświęconym tematyce: Czy zwierzęta są lepsze niż ludzie? Na konferencji odbyła się również prezentacja filmu Bartosza Konopki: Droga do mistrzostwa, który opowiada o 5 twórcach, w tym o KORZE. Producentem tego filmu jest firma BMW. KORA nie jest właścicielką samochodu marki BMW i nie poczyniła żadnych innych inwestycji z funduszu przeznaczonego na leczenie. Opublikowane insynuacje są dla artystki krzywdzące i naruszają jej dobra osobiste - czytamy na fan page piosenkarki.

Katarzyna Litwin poinformowała również, że wszystkie pieniądze zebrane na swojej Skarbonce na koncie Fundacji Alivia, piosenkarka przekaże na leczenie Kamila Bryka, 19-latka, który choruje na czerniaka złośliwego. To powinno dać do myślenia wszystkim tym, którzy niepotwierdzone plotki potraktowali jako prawdziwą informację i przyczynili się do jej rozprzestrzenienia w Internecie i mediach społecznościowych.

Jak widać, nawet w obliczu choroby pojawiają się krzywdzące i nieprawdziwe informacje. Warto pamiętać, że zebranych przez fundacje środków wydać ot tak po prostu nie można. Każda wydana złotówka jest dokładnie udokumentowana, a fundacje szczegółowo śledzą przepływ pieniędzy.

Oceń artykuł