Mężczyzna dzięki Google Play dowiedział się, że jego była dziewczyna jest w ciąży

Martyna Kraus 25.07.2016
Google Play zdradziło, że dziewczyna jest w ciąży
Fotografia: Pixabay

Z pewnością nie chciała, żeby tak wyszło. Przekonała się o tym, że Google wie o niej więcej niż przypuszczała.

Codziennie użytkownicy Google Play ściągają na swoje komórki tysiące aplikacji. Nie dbając o bezpieczeństwo informacji, pobieramy to, co nas w danej chwili interesuje. Następnym razem powinniśmy się jednak zastanowić nad tym, kto zobaczy tytuły ostatnich pobieranych przez nas aplikacji. A może to zrobić każdy z naszych znajomych.

To jest chyba jasne, że kiedy pobieramy nową aplikację, ostatnią rzeczą jakiej się spodziewamy, jest szokująca informacja, która zmieni całe nasze życie. To właśnie spotkało Bena, użytkownika Androida z Wielkiej Brytanii, który ściągając grę na telefon przez Google Play, dowiedział się o ciąży swojej byłej dziewczyny. Wiadomość odkrył w sekcji, która pokazuje aplikacje, jakie polecają lub ostatnio instalowali nasi znajomi. Dziewczyna pobrała test ciążowy i wystawiła mu wysoką notę.

Pobierałem nową aplikację na mojego Androida, kiedy zobaczyłem, że moja była dała wysoką ocenę aplikacji ciążowej. Nie sądzę, żeby chciała, aby ktokolwiek dowiedział się o jej ciąży w ten sposób. Myślę, że wolałaby powiedzieć mi o tym przez e-mail lub osobiście – powiedział zaskoczony chłopak.

Sekret trzymany w sekrecie

Była partnerka Bena wysłała mu niedługo potem wiadomość e-mail z informacją o ciąży, tym samym potwierdzając domysły, które mężczyzna snuł zobaczywszy informacje o pobranych aplikacjach w Google Play. W tym samym czasie Ben dowiedział się także, że inna jego znajoma ściągnęła na smartfon erotyczne opowieści. Ale czy w tym przypadku dziewczyna też nie chciała, żeby ta informacja wyszła na jaw? 

Pobierając lub oceniając aplikację w Google Play niekoniecznie chcemy udostępniać te informację wszystkim znajomym. Opcja dzielenia się jest automatycznie włączana dla wszystkich użytkowników Androida, którzy korzystają z funkcji Play Better with Friends. Dodatkowo, jest ona połączona z naszymi kontaktami w Google+. Żeby uniknąć dzielenia się ze znajomymi niepożądanymi informacjami, należy zmienić ustawienia, które domyślenie są publiczne. 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów