Jeśli na Facebooku otrzymasz wiadomość o tej treści, lepiej nie klikaj w link. To może cię drogo kosztować

Redakcja 17.08.2017
Facebook
Fotografia: Pixabay

Hakerzy robią co mogą, aby tylko wyłudzić pieniądze. 

Oszuści po raz kolejny na cel wzięli użytkowników Facebooka. Ponieważ to jeden z najpopularniejszych portali społecznościowych na świecie, przestępcy atakując jego użytkowników, mają szansę naciągnąć ich na naprawdę duże koszty. Tym razem okazali się wyjątkowo cwani. 

Jak podaje portal Niebezpiecznik.pl, użytkownik Facebooka otrzymuje od znajomego wiadomość, do którego dołączony jest link. Wiadomość jest krótka i bardzo konkretna. Jest to albo nasze imię (czasem emotikon przesyłanego buziaka), a potem link, albo dołączone jest do niego pytanie "Czy to ty?". Zdarza się też tak, że użytkownicy otrzymują wiadomość, która sugeruje, że klikając w link przeniesieni zostaną na stronę, na której znajdują się zdjęcia, które powinni zobaczyć.

Tam ofiara widziała prawdziwe zdjęcie swojego rozmówcy (nie siebie), pobrane z jego profilu i z naniesionym przyciskiem "play" sugerującym, że ktoś przerobił fotkę na nim - donosi portal Niebezpiecznik.pl. 

Gdy klikniemy Play, możemy zostać przeniesieni do portalu, który pobiera opłaty za oglądanie materiałów wideo. Jeśli natomiast klikniemy w link korzystając z telefonu komórkowego, gdy klikniemy Play, automatycznie zostanie pobrana opłata, zupełnie jak za SMS Premium. Gdy jednak mamy założoną blokadę usług typu premium, otrzymamy wiadomość, jak możemy ją odblokować. 

Jak ustrzec się przed atakiem? Jak podaje Niebezpiecznik.pl, każdą próbę wyłudzenia warto zgłosić operatorowi. Najlepiej jednak w ogóle nie otwierać podejrzanych wiadomości. 

giphy-downsized (56)
Zagłosuj

Otrzymałeś już taką wiadomość?

Liczba głosów:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów