Anna Maria Jopek

Redakcja 16.08.2016
Anna Maria Jopek
Fotografia: ONS

Anna Maria Jopek jest polską artystką, która od lat kształtuje obraz krajowej sceny muzycznej.

Anna Maria Jopek (urodzona 14 grudnia 1970 roku w Warszawie) jest polską artystką, która od lat kształtuje obraz krajowej sceny muzycznej.

Od najmłodszych lat muzyka stanowiła wyjątkowo ważny element w życiu Anny, pierwszym przejawem jej pasji było wczesne zaczęcie nauki gry na fortepianie. W późniejszym okresie już jako młoda dziewczyna kontynuowała ona swój muzyczny rozwój na Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie oraz na Wydziale Jazzu w Manhattan School of Music w Nowym Jorku. W uznaniu swoich sukcesów na studiach została stypendystką warszawskiego Towarzystwa im. Fryderyka Chopina oraz nowojorskiego Columbia Univeristy.

Od 1995 roku Anna Maria Jopek coraz silniej angażowała się w tworzenie muzyki Jazzowej. W okresie tym nagrywała między innym z Jackiem i Wojciechem Niedzielami w studiu w Opolu. Rok później poszerzyła swoją współpracę. Działając razem z Henrykiem Miśkiewiczem, stworzyła dwa utwory Michela Lagranda do albumu "Remembrances", w tym samym roku zagrała również swój pierwszy recital na Jazz Jamboree.

1997 był rokiem, kiedy Anna zaczęła być rozpoznawana przez szerszą publiczność dzięki reprezentowaniu Polski na Festiwalu Eurowizji w Dublinie. Wykonała tam piosenkę „Ale jestem”, w tym samym roku brała również udział w koncercie „Zielono mi”, który był dedykowany pamięci Agnieszki Osieckiej. Pod koniec roku w grudniu wystąpiła razem z całą plejadą gwiazd polskiego jazzu na koncercie, który odbył się w Filharmonii Narodowej (fragmenty z tego wieczoru muzycznego znalazły się później na płycie „Szeptem”).
W czerwcu 1998 roku pojawił się podwójny album zatytułowany „Szeptem”, krążek ten został wyjątkowo ciepło przyjęty zarówno przez słuchaczy jak i krytyków dorabiając się w zaledwie 12 miesięcy statusu platynowego. 1998 był dla Anny również rokiem podróży po Polsce – między innymi reprezentowała ona nasz kraj na festiwalu w Sopocie.29 marca 1999 roku pojawił się jej nowy album zaatutowany „Jasnosłyszenie”. W następnych miesiącach nagrywała z takimi postaciami jak Michał Żebrowski oraz Jeremi Przybora.

W 2000 roku razem z Henrykiem Miśkiewiczem oraz Markiem Napiórkowskim udała się na trasę koncertową do Izraela. Połowa roku przyniosła również jej kolejny album pod tytułem „Bosa”. W 2001 roku Anna Maria Jopek powróciła do współpracy z Michałem Żebrowskim nagrywając trzy kompozycje muzyczne (z czego jedną piosenkę skomponowała wspólnie z Andrzejem Smolikiem). Wszystkie nowe kawałki weszły w skład albumu Michała pod tytułem „Lubię, Kiedy Kobieta”.

Jej album „Bosa” przyniósł jej duże uznanie, dzięki któremu bardzo intensywnie koncertowała, przygotowując jednocześnie materiał do swojego piątego studyjnego krążka pod tytułem „Nienasycenie” (premiera odbyła się 25 marca 2002 roku). Anna jednak się nie zatrzymywała. W tym samym roku nawiązała współpracę ze słynnym amerykańskim gitarzystą Patem Methenym, dzięki któremu stworzyła album „Upojenie” (premiera 2 grudnia 2002 roku). Album ten jest wyjątkowy, ponieważ bardzo wyraźnie zrównał poziom polskiego artyzmu muzycznego ze światowym artystycznym formatem. W 2003 roku pojawił się kolejny album Anny zatytułowany „Farat”. Płyta ta odchodziła lekko od utartych konwencji prezentując sobą dużą odwagę w treści oraz wyjątkowy dynamizm. Album traktowany jest jako idealna kulminacja dotychczasowej kariery artystki. Po wyjątkowych sukcesach artystka wzięła wolne od rozgłosu i przeniosła się do studia nagraniowego przygotowując materiał do swojego kolejnego albumu.

W 2005 roku na specjalną prośbę firmy Universal nagrała nowy album w angielskiej wersji językowej. Krążek „Secret” ukazał się na rynku w czerwcu 2005 roku zawierając kilka znanych przebojów Anny w tłumaczeniu Rossa Culluma oraz Niny Madhoo. Na jesień 2005 polscy fani otrzymali dostęp do nowego albumu Jopek zatytułowanego „Niebo”, który stanowi rozwiniecie oraz dopełnienie pomysłów z krążka „Bosa”. „Niebo” to w opinii samej Jopek jej najbardziej osobisty album. 2008 rok przyniósł fanom kolejny album tym razem koncertowy „Jo&Co”, który został nagrany przy udziale wielu światowych sław jak: Richard Bona, Mino Cinelu czy Dhafer Youssef.

Na następny album Anny Marii Jopek trzeba było poczekać aż 3 lata. 17 października 2011 Anna wydała nie jeden, ale trzy albumy stanowiące prawdziwą muzyczną ucztę w postaci krążków: „Haiku”, „Polanna” oraz „Sombremesa”, z którego każdy odnosił się do innych kręgów kulturowych.

Dyskografia

Albumy studyjne:

1997      Ale jestem

1998      Szeptem

1999      Jasnosłyszenie

Dzisiaj z Betleyem

2000      Bosa

2002      Barefoot

Nienasycenie

Upojenie

2005      Secret

Niebo

2007      ID

2011      Haiku (oraz Makoto Ozone)

Sobremesa

Polanna

Albumy koncertowe:

2003      Farat

2008      JO & CO

Kompilacje:

2003      Farat (box)/Z Pamięci

2006      Anna Maria Jopek – Box

2008      Dwa serduszka, cztery oczy

2011      Lustra

Single:

1996      Chwilozofia 32-bitowa

1997      Ale jestem

Joszko Broda

Nie przychodzisz mi do głowy

1998      Cud niepamięci

Przed rozstaniem

1999      Ja wysiadam

Księżyc jest niemym posłańcem

Na całej połaci śnieg

Nadzieja nam się stanie

2000      Smutny Bóg

Ślady po Tobie

Szepty i łzy

Jeżeli chcesz

2001      Henry Lee/Tam, gdzie rosną dzikie róże

Upojenie

2002      Na dłoni

O co tyle milczenia

I pozostanie tajemnicą

2003      Małe dzieci po to są

Tam, gdzie nie sięga wzrok

Mania mienia

2004      Możliwe

2005      Gdy mówią mi

2006      Niebo

A gdybyśmy nigdy się nie spotkali

2007      Teraz i tu

Zrób, co możesz

Skłamałabym

2008      Cisza na skronie, na powieki słońce

2009      Możliwe

Sypka Warszawa

2011      Tylko tak mogło być

Lizbona, Rio i Hawana

Anna Maria Jopek - muzyka i płyty

  • Bosa
    Bosa
  • Nienasycenie
    Nienasycenie
  • Jasnosłyszenie
    Jasnosłyszenie
  • Upojenie
    Upojenie

Znajdź innych artystów

Oceń artykuł

Komentarze

Więcej newsów