AlunaGeorge

Redakcja 16.08.2016
AlunaGeorge
Fotografia: East News

Zespół tworzą George Reid oraz wokalistka Aluna Francis.

AlunaGeorge są angielskim duo, wywodzącym się z Londynu tworzącym wyjątkowy rodzaj muzyki elektronicznej. Zespół tworzą Aluna Francis, artystka odpowiadająca za tworzenie tekstów i partie wokalne oraz George Reid, zajmujący się oprawą muzyczną i produkcją.

Zespół posiada bardzo specyficzne brzmienie. Wokal Aluny często określany jest, jako dziecinny lub wręcz "przesłodzony", który sprawia, że dusza wypełnia się całym morzem ciepłych emocji, a serce zwyczajnie się rozpuszcza. Zestawienie takiej słodyczy z muzyką wychodzącą spod ręki Georga Reida, które łączy w sobie brzmienie basu, garageu oraz dubstepu stanowi wyjątkową przygodę muzyczną, która w pierwszym momencie wręcz bombarduje zmysły, pozostawiając po sobie uczucie niedosytu.

Grupa szeroko stosuje techniki, sprawdzające się na gruncie R&B oaz "futurystycznego" popu, żywo eksperymentując z każdą swoją produkcją. Dzięki temu wydźwięk wszystkich kawałków grupy jest prawdziwie unikalny i odchodzący od przyjętych konwencji (które zresztą często burzy). Ich styl muzyczny określany jest przez krytyków "bashment" lub hip-hop eksperymentalny, którego cechą charakterystyczną są minimalistyczne bity.

Duo AlunaGeorge w swojej twórczości inspiruje się szeroko, takimi grupami oraz artystami jak Flying Lotus, Chris Clark, Hudson Mohawke, Destiny's Child, Mariah Carey, James Taylor, Van Morrison, Aaliyah, PJ Harvey i CocoRosie. Oboje z członków AlunaGeorge ma za sobą już pewne doświadczenie muzyczne w innych grupach. Aluna działała w branży muzycznej, jako wokalistka grupy My Toys Like Me. George z kolei był gitarzystą w grupie Colour, grającej indie rocka.

Dyskografia

Albumy:

"Body Music" (2013)

"Body Music" (Remixed) (2014)

"I Remember" (2016)

Single:

"Analyser / We Are Chosen" (2011)

"You Know You Like It" (2011)

"Your Drums, Your Love"  (2012)

"Attracting Flies" (2013)

"Kaleidoscope Love" (2013)

"Best Be Believing" (2013)

"Supernatural" (2014)

"You Know You Like It" (2014)

"I'm in Control" (2016)

"I Remember" (2016)

"My Blood" (2016)

AlunaGeorge - muzyka i płyty

  • Diver
    Diver
  • Body Music
    Body Music

Znajdź innych artystów

Oceń artykuł

Komentarze

Więcej newsów