Grzyby w ciąży - czy można je jeść? Rozwiewamy wątpliwości

Sylwia Bagińska 25.04.2019 AKTUALIZACJA: 26.08.2019
Na drewnianym blacie leżą grzyby.
Fotografia: Shutterstock

Grzyby w ciąży – to temat, który od lat budzi wiele kontrowersji. Czy można więc jeść grzyby w ciąży? Odpowiadamy w artykule!

Wokół temat jedzenia grzybów w ciąży narosło wiele mitów. Niektórzy twierdzą, że jest to całkowicie zabronione, a niektórzy nie widzą żadnych przeciwwskazań. Jak się okazuje przyszłe mamy nie muszą odmawiać sobie jedzenia smacznych grzybów w ciąży. A co najważniejsze – spożywanie niektórych gatunków zmniejsza ryzyko pojawienia się niebezpiecznych niedoborów!

Zobacz także: Grzyby trujące - sprawdź, jak wyglądają, żeby uniknąć tragedii

Czy w ciąży można jeść grzyby?

Grzyby nie tylko są smaczne, ale przede wszystkim dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Dodatkowo można je jeść na wiele sposobów. Jadalne grzyby nie stanowią żadnego zagrożenia dla kobiet ciężarnych – można je spożywać bez obaw! Ich regularne spożywanie pomoże uniknąć niebezpiecznych niedoborów witaminowych i pierwiastkowych.

Grzyby w ciąży – właściwości odżywcze

Czy warto jeść grzyby w ciąży? To pytanie zadaje sobie wiele przyszłych mam. Na początku warto wspomnieć o tym, że grzyby są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Dostarczają w dużych ilościach witaminy z grupy B – są one niezbędne do prawidłowego rozwoju ciąży. Szczególnie niacyna (witamina B3), której obecność jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz ryboflawina (witamina B2), która odpowiedzialna jest za wytwarzanie energii.

Niektóre grzyby (między innymi: pieczarki, smardz, boczniaki, portobello) są doskonałym źródłem fosforu i potasu. Odpowiedni poziom tych pierwiastków jest konieczny dla mocnych kości i zębów, a także po to, aby utrzymać równowagę płynów w organizmie.

Innym cennym składnikiem odżywczym zawartym w grzybach jest żelako, na które w trakcie ciąży jest zwiększone zapotrzebowanie. Odpowiednia ilość tego pierwiastka chroni przed rozwojem niebezpiecznej anemii w ciąży. Dodatkowo żelako obniża ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu i zbyt niskiej wagi urodzeniowej maluszka. Najwięcej żelaza znajdziemy w smardzach, boczniakach, kurkach i pieczarkach.

Grzyby w ciąży – po które warto sięgać?

Kobietom w ciąży zaleca się spożywanie grzybów o ciemnym zabarwieniu, między innymi portobello, Rimini, boczniaki. Są one cennym źródłem potasu oraz fosforu.

Z Niektóre grzyby (między innymi: pieczarki, smardz, boczniaki, portobello) są doskonałym źródłem fosforu i potasu. Odpowiedni poziom tych pierwiastków jest konieczny dla mocnych kości i zębów, a także po to, aby utrzymać równowagę płynów w organizmie.

Ze względu na cenne źródło witamin i pierwiastków poleca się także smardze. Są one doskonałym źródłem żelaza. Ten pierwiastek znajdziemy także w pieprznikach jadalnych.

Inne grzyby zalecane w ciąży, które chronią przed niebezpiecznymi niedoborami są pieczarki oraz kurki, borowik, podgrzybek.

Grzyby w ciąży – w jakiej postaci najlepiej je jeść?

Najmniej ciężkostrawne są grzyby duszone podane w sosie własnym. W ciąży powinnaś dbać o to, aby jeść zdrowo, dlatego zrezygnuj z dodawania sosów śmietanowych, czy różnego rodzaju zasmażek. Dla smaku możesz dodać zioła, np. cząber, kminek, czy tymianek. Przyszłym mamom zaleca się spożywanie także spożywanie zup grzybowych na bazie bulionu warzywnego lub drobiowego bez dodatku śmietany.

Pamiętaj też o tym, aby nie podawać grzybów z innymi ciężkostrawnymi produktami.

Zobacz także: Zatrucia grzybami - co roku zwiększa się liczba ofiar śmiertelnych

Młoda matka przytula swoją córkę.
Rozwiąż quiz

Czy jesteś nadopiekuńczą mamą?

Młoda matka przytula swoją córkę.

1. Twoja najmłodsza pociecha jest:

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem!

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów