O miłości do muzyki i jedzenia rozmawiamy z Szefem Kuchni Wojciechem Harapkiewiczem

Katarzyna Leszczyńska 24.05.2018
O miłości do muzyki i jedzenia rozmawiamy z Szefem Kuchni Wojciechem Harapkiewiczem
Fotografia: Shutterstock

Tylko nam Szef Kuchni Wojciech Harapkiewicz opowiada o tym, skąd bierze pomysły na nowe dania i co inspiruje go w kuchni.

Uwielbiasz gotować, a może dopiero rozpoczynasz swoją kulinarną przygodę? Przeczytaj wywiad z Szefem Kuchni Wojciechem Harapkiewczem, dowiedz się, co inspiruje mistrza i co według profesjonalisty jest najważniejsze w kuchni i doskonal swoje umiejętności.

Jak zaczęła się Pana przygoda z gotowaniem?

– Poza szkołą. Tak na poważnie moja przygoda z gotowaniem zaczęła się podczas pierwszych praktyk u jednego z trójmiejskich Szefów kuchni. On dał mi prawdziwą szkołę od początku. Myślę, że poza daniem mi warsztatu zaraził mnie także pasją.

Gotuje Pan od ponad 20 lat. Czy z taką samą pasją jak na początku?

– Teraz gotuję zdecydowanie z większą pasją, bardziej świadomie. Mam już warsztat i w końcu trafiłem do niesamowitego miejsca z nieograniczonymi możliwościami, jakim jest DWORZYSKO. Bogactwo lokalnych produktów i sezonowość dają nieograniczone możliwości.

Co Pana zdaniem jest podstawą dobrej kuchni i gwarancją sukcesu?

Podstawą dobrej kuchni jest bez wątpienia produkt. Dobrej jakości produkt zawsze się obroni. Gwarancją sukcesu jest według mniej konsekwentne trzymanie jakości i godzenie się na  kompromisy. Filarem bez wątpienia są ludzie – kompetentna załoga pełna pasji to skarb.  

Tradycja czy nowoczesność – na co stawia Pan w swojej restauracji?

– He he he … hasłem naszej restauracji jest „Tradycja w nowoczesnej odsłonie”. Bardzo cenię tradycję w kuchni bo to w końcu fundament wiedzy. Natomiast w każdym daniu musi być element zaskoczenia, a to gwarantuje nam właśnie nowoczesne podanie i dbałość o szczegóły.

Czym kieruje się Pan, wybierając produkty dla swojej restauracji?

– Bardzo ważna w restauracji jest powtarzalność. Goście często wracają do swoich ulubionych dań i składników. Świeżość, jakość, sezonowość, regionalność – tym właśnie się kieruję gdy co kwartał układam nową kartę.  

Najbardziej zaskakujące danie, jakie Pan jadł, to…?

– Mały, tłusty wędrowny ptaszek... Megadelikatne mięso, wybornie smaczne, choć… pod ochroną :) Było to w Szwajcarii.

Miał Pan okazję gotować dla tak znamienitych osobistości jak np. Dalajlama XIV, polscy prezydenci prezydentów: Lech Wałęsa, Aleksander Kwaśniewski i Bronisław Komorowski czy para królewska Belgii. Czy dania dla tak znanych osób gotuje się inaczej niż na co dzień na przykład dla gości restauracji?

– Wyznaję zasadę , że każdy gość jest tak samo wyjątkowy i ważny.

Poza pracą jako Szef Kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie, współpracuje Pan także z Akademią Inspiracji MAKRO. Co najbardziej lubi Pan w tej pracy?

– Bardzo cenię sobie pracę z młodzieżą oraz wymianę doświadczeń z ekipą Akademii Inspiracji MAKRO. Sala szkoleniowa jest świetnie wyposażona do wszelkiego rodzaju treningów kulinarnych, a ogromnie szeroka gama produktów daje masę możliwości tworzenia dań i inspiracji.  

Czy uważa Pan, że każdy może nauczyć się gotować?

– Z doświadczenie wiem, że niestety nie każdy. Natomiast każdy może nauczyć się paru prostych dań by przeżyć :)

Skąd bierze Pan pomysły na nowe dania?

– Inspiracją prawie zawsze są produkty. Bardzo często inspirację łapię na zakupach w MAKRO Cash & Carry. Świeże ryby, niebanalne owoce jak również ekologiczne, staropolskie warzywa. Często również sięgam do starych przepisów.

Czy muzyka bywa Pana inspiracją w kuchni?

– Zdecydowanie tak. Muzyka w mojej kuchni gości bardzo często. A stacja ChiliZet to moja ulubiona stacja :)  Natomiast tylko podczas tworzenia nowych dań i produkcji. Jednak gdy w kuchni zaczyna się „akcja” i jest cała sala gości – na kuchni jest cisza, żeby słyszeć wzajemne polecenia. Oldschoolowa kuchnia kojarzy mi się natomiast z zespołem The Rolling Stones :)

harapkiewicz
Zagłosuj

Który z przepisów chciałbyś wypróbować?

Liczba głosów:

belka_partnerska
Oceń artykuł

Komentarze

Więcej newsów