Grillowanie nie musi być nudne! Jak przygotować nowoczesne menu na grilla?

Anna Parcheta 24.05.2018
Grillowanie nie musi być nudne! Jak przygotować nowoczesne menu na grilla?
Fotografia: Shutterstock

Grillowanie kojarzy Ci się wyłącznie z przaśnym biesiadowaniem przy tłustej kiełbasie i piwie? Czas to zmienić! Dania z grilla mogą być eleganckie, nowoczesne, smaczne i wykwintne – wystarczy trochę wyobraźni i szczypta inspiracji!

Nie jesteś fanką typowych polskich grillowych klasyków, takich jak kaszanki z musztardą czy kiełbasy z kiszonym ogórkiem? To wcale nie oznacza, że trwający w najlepsze sezon grillowy nie jest dla Ciebie. Podpowiadamy, jak sprawić, by zwykły ruszt stał się miejscem tworzenia niezwykłych potraw – wyszukanych, pełnych smaku i nieszablonowych, w sam raz na eleganckie garden party albo jako nowa propozycja do restauracyjnego menu.

Na dobry początek, czyli przystawka

Zanim na stół wjedzie danie główne, warto zaostrzyć apetyt gości przystawkami. Przekąski na grillowe przyjęcie w ogrodzie powinny być nieskomplikowane, lekkie i łatwe do zjedzenia nawet bez sztućców czy na stojąco. W tej roli świetnie sprawdzą się grillowane warzywa, np. pokrojona w słupki marchew, cukinia, papryka czy bakłażan. Uważaj jednak, by nie trzymać ich zbyt długo na ruszcie, aby nie straciły swojej jędrności i pozostały delikatnie chrupiące. Możesz je podać sauté, skropione oliwą z oliwek albo w towarzystwie deepów, np. jogurtowego czy czosnkowego. Bardziej efektowną propozycją są grillowane kapelusze pieczarek wypełnione salsą pomidorową i posiekaną bazylią. Gościom z pewnością przypadną do gustu także klasyczne bruschetty z masłem czosnkowym i ziołami oraz grillowane sery, np. pleśniowy czy nasz rodzimy oscypek zaserwowany z żurawiną. 

Gwóźdź programu, czyli danie główne

Jeśli główną rolę w Twoim menu odgrywa mięso, powinnaś przede wszystkim zadbać o to, by było dobrze zamarynowane (przynajmniej przez kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej przez całą noc). Podstawą dobrej marynaty jest kwaśny składnik, np. sok z cytryny, ocet, wino lub jogurt, który sprawi, że wieprzowina, wołowina czy drób będą nie tylko smaczne, ale także soczyste i kruche. Resztę kompozycji możesz dobrać, kierując się własnym gustem lub upodobaniami znajomych. Nie bój się puścić wodzy kulinarnej fantazji i poeksperymentuj z różnymi mieszankami przypraw, tworząc marynaty łagodne, pikantne czy słodko-kwaśne. Mięso warto natrzeć też świeżymi ziołami, np. oregano, tymiankiem, bazylią czy kolendrą. Pamiętaj jednak, by usunąć je przed grillowaniem, bo przypalone sprawią, że potrawa nabierze gorzkiego smaku. Nie lada sztuką jest też dobór odpowiedniej temperatury i czasu grillowania. Na samym początku najlepiej ustawić ruszt nisko, bliżej ognia, i podpiec mięso krótko, by zamknęły się jego pory, a w nich cały aromat. Następnie należy przenieść ruszt wyżej, by danie wolno dochodziło i powoli nabierało koloru oraz charakterystycznego, lekko dymnego smaku. Warto też pamiętać o tym, że każdy rodzaj mięsa wymaga nieco innego czasu pieczenia, np. stek wołowy grilluje się zaledwie 4 min z każdej strony, karkówkę, boczek wieprzowy i filety z kurczaka wystarczy piec ok. 5–6 min, natomiast skrzydełka i udka kurczaka będą potrzebowały ok. pół godziny, by stały się miękkie. Kilka minut przed końcem grillowania, możesz posmarować mięso glazurą przygotowaną na bazie miodu i piwa – danie uzyska wtedy chrupiącą, złocistą skórkę. Po zdjęciu mięsa z rusztu nie krój go przez ok. 10 min, by mogło „odpocząć” i zachować w sobie wszystkie soki i esencję smaku

Nowocześnie i smacznie jest zawijać mięso w coś... nie tylko w folię z najróżniejszymi dodatkami, ale również w liście. Na przykład delikatne filety z indyka, doprawione cytryną, można zawinąć w liście winogron. W liście bananowca można zawinąć krewetki z orientalnymi przyprawami. Genialnym smakiem są najbardziej tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem pieczone na grillu. Dla vegan – świetną alternatywą są jaglane gołąbki z grilla w liściach winogron.
Wojeciech Harapkiewicz, Akademia Inspiracji MAKRO

Fotolia_204072436_Subscription_Monthly_M

Trochę egzotyki, czyli ryby i owoce morza

Jeśli Twoi goście wolą nieco lżejszą kuchnię, jako danie główne możesz zaserwować im ryby lub owoce morza. Okazały stek z łososia lub elegancki pstrąg podawany w całości z powodzeniem zastąpią wieprzowinę czy wołowinę. Pamiętaj jednak, że ryby są znacznie bardziej delikatne, dlatego wymagają trochę innego sposobu przygotowania. Zamiast długiego marynowania tuż przed grillowaniem wystarczy natrzeć je ulubionymi ziołami i oliwą z oliwek, a po zdjęciu z rusztu skropić sokiem z cytryny. Rybę pieczoną w całości warto zawinąć w folię aluminiową wraz z odrobiną masła czosnkowego, ziołami, przyprawami, plasterkiem cytryny lub limonki. To sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste. Na grillowym przyjęciu świetnie sprawdzą się też owoce morza, np. krewetki, przegrzebki, ostrygi, kalmary czy ośmiorniczki. Najwygodniej piec je nadziane na specjalne szpadki, które ułatwią przekręcanie ich na ruszcie. W przypadku ryb i owoców morza zazwyczaj wystarczy zaledwie 4–6 min, by mięso było upieczone, delikatne i kruche.

Fotolia_33243034_Subscription_Monthly_M

Dobre towarzystwo, czyli dodatki

W przypadku dodatków do dań z grilla Twoim największym sprzymierzeńcem będzie umiar i prostota. Przede wszystkim postaw na świeże warzywa sezonowe takie jak pomidory, ogórki, rzodkiewki, papryka, bakłażan czy cukinia. Możesz podać je na zimno w postaci kolorowej sałatki lub na ciepło – delikatnie zgrillowane. Najlepiej będą smakować w połączeniu z klasycznym vinegretem lub lekkim sosem jogurtowym z listkami ulubionych ziół, np. kolendry, koperku czy bazylii. Miłośnikom gotowanej kukurydzy z pewnością przypadną do gustu grillowane kolby tego warzywa w wersji mini. Z daniami z rusztu doskonale będą się też komponować pieczone ziemniaki (zarówno te klasyczne, jak i ich słodka odmiana, czyli bataty) posypane grubo mieloną solą morską lub polane masłem czosnkowym czy oliwą truflową.

Fotolia_205937282_Subscription_Monthly_M

Słodkie zakończenie, czyli deser

Idealnym zakończeniem menu na garden party będzie deser z… grilla. Choć brzmi to nieprawdopodobnie, ruszt możesz wykorzystać także do przygotowania słodkości. Miękkie sezonowe owoce takie jak truskawki, maliny czy borówki wystarczy delikatnie podgrzać i podać w pucharku z lodami. Pysznym deserem okażą się także pieczone jabłka w nieco bardziej nowoczesnej odsłonie. Owoce przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i zamarynuj przez ok. 15 min w winie z cynamonem. Następnie połóż na ruszcie najpierw otworem skierowanym do dołu, a następnie przekręć na drugą stronę. Gdy połówki jabłek będą miękkie, zdejmij je z rusztu, a wydrążenia napełnij mieszanką orzechów, bakalii oraz miodu. Deser możesz udekorować gałką lodów waniliowych, która rozpuszczając się, zmieni się w swego rodzaju sos do dania. Jeśli natomiast jesteś fanką płonących Crêpes Suzette, możesz przygotować podobny deser z użyciem brzoskwiń lub gruszek. Połówki owoców wystarczy zamarynować przez kilkanaście minut w miodzie i soku z cytryny, zgrillować, a tuż przed podaniem polać likierem Grand Marinera i zapalić. Możesz być pewna, że taki deser nie tylko zasmakuje Twoim gościom, lecz także zrobi na nich ogromne wrażenie.

Udało nam się zmienić Twoje spojrzenie na grillowanie i zachęcić zorganizowania przyjęcia z daniami z rusztu w roli głównej? Doskonale! Pamiętaj, że podstawą udanych dań są dobrej jakości, świeże składniki. Znajdziesz je w  hurtowniach Makro. Zanim jednak wybierzesz się na zakupy, obejrzyj naszą galerię z najlepszymi przepisami na dania z grilla, zainspiruj się i puść wodze kulinarnej wyobraźni! Jeśli natomiast chcesz jeszcze bardziej zgłębić tajniki kuchni, skorzystaj z profesjonalnych warsztatów kulinarnych w Akademii Inspiracji MAKRO, prowadzonych przez najlepszych szefów kuchni. Będziesz mogła rozwijać swoje umiejętności i zdobywać wiedzę przydatną nie tylko w domowej kuchni, lecz także do prowadzenia codziennego biznesu restauracyjnego. Kto wie, może wkrótce Twoja kulinarna pasja przerodzi się także w sposób na życie?

Zagłosuj

Której potrawy z grilla chcesz spróbować?

Liczba głosów:

belka_partnerska
Oceń artykuł

Komentarze

Więcej newsów