11.05.2017 16:55

Regularne ćwiczenia nie wystarczą, aby schudnąć. Kluczem do sukcesu jest dieta wzmacniająca odporność

Należy jednak pamiętać o jednej zasadzie. Jesteś tym, co jesz. 

Jedzenie

Fotografia: Pexels

Kiedy nadchodzi wiosna, a wraz z nią cieplejsze dni, wiele osób rozpoczyna walkę z nadprogramowymi kilogramami. Żeby jednak móc cieszyć się szczupłym i jędrnym ciałem, często wcześniej trzeba się trochę napracować.

Choć regularnie ćwiczenia potrafią zdziałać cuda, nie bez znaczenie jest również odpowiednia dieta. Okres wiosenny i wczesne lato to idealny moment, żeby wzmocnić odporność organizmu. Im więcej dostarczymy mu witamin i mikroelementów, tym dłużej będziemy w pełni cieszyć się latem.

Dobra dieta kluczem do sukcesu

Aby móc w pełni cieszyć się urokami wiosny i lata, powinniśmy zadbać o to, co mamy na talerzu i pamiętać, że jesteśmy tym, co jemy.

"

Dieta wspomagająca odporność powinna dostarczać zwiększoną dawkę witamin i mikroelementów wzmacniających nasz układ odpornościowy, gdyż sposób odżywiania wpływa na układ immunologiczny – powiedziała Marta Krasoń-Wejman, dietetyk z Carolina Medical Center. "

Aby więc bezboleśnie wybudzić się z zimowego letargu i rozpocząć zdrową wiosenną dietę, powinniśmy wyposażyć naszą kuchnię w kilka niezbędnych składników. Przede wszystkim nie możemy zapomnieć o witaminach.

Każdego dnia powinniśmy jeść przynajmniej 500 gram warzyw i 300 gram owoców. Im bardziej są czerwone, pomarańczowe, czy zielone, tym lepiej, bo zawierają więcej tak bardzo potrzebnych witamin antyoksydacyjnych. Dobrym i niezwykle smacznym dostarczycielem witamin są koktajle warzywno-owocowe.

"

Nie można też zapominać o chłodnikach przygotowywanych na bazie kefirów i maślanek  z dodatkiem warzyw oraz ziół lub na słodko z owocami i aromatycznym cynamonem – powiedziała doktor Marta Krasoń-Wejman z Carolina Medical Center. "

Nie warto też kupować warzyw i owoców na zapas, bo kluczowe znaczenie ma ich świeżość.

Jesteśmy tym, co jemy

Jesteśmy tym, co jemy 

Fotografia: Pixabay

Z probiotykami za pan brat

Źródłem cennych probiotyków są przede wszystkim produkty mleczne, dlatego warto kupić kefiry i jogurty. Ich regularne spożywanie naładuje nasz organizm dużą dawką pozytywnej energii, uchroni go przed wniknięciem do niego patogenów i zadba o prawidłową pracę jelit.

Aby probiotyk mógł spełnić swoje zadanie, musimy zadbać o jego właściwe odżywienie. Tę rolę spełniają prebiotyki – niepoddające się trawieniu składniki pokarmowe, którymi odżywiają się probiotyki. Znajdziemy je chociażby w cykorii, pomidorach, cebuli, szparagach, czosnku, bananach, orzechach ziemnych, czyli w tych składnikach, z których wyczarować można smaczną, prawdziwie wiosenną sałatkę.

Gwarancja siły

Zmieniając swój jadłospis w okresie wiosny i lata, często zapominamy o składnikach, których nie powinno w nim zabraknąć. Ba! Ich brak może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. Mowa o cynku, żelazie i kwasach omega-3.

Jeśli więc chcemy, aby nasz organizm nie miał problemów ze zwalczaniem wirusów, bakterii, grzybów i pasożytów, niech na naszym talerzu znajdzie się chude mięso i ryby, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych, jaja i warzywa. Czyli wszystko to, co zawiera w sobie tak bardzo potrzebny cynk.

Równie ważne jest żelazo, którego niedobór może prowadzić do anemii. Jest również czynnikiem ryzyka zwiększonej podatności na zakażenia. 

"

Nie każde źródło żelaza jest jednak takie samo. W wielu artykułach spożywczych znajduje się żelazo hemowe, które przyswaja się w 30 procentach gorzej niż żelazo niehemowe. Ponieważ żelazo hemowe obecne jest w produktach zwierzęcych, najlepsze źródło żelaza stanowią: podroby, głównie wątróbka, mięso (zwłaszcza cielęcina i wołowina) i przetwory mięsne, ryby, drób. Żelazo niehemowe znajdziemy w żółtkach jaj, pełnych ziarnach zbóż (mąka, chleb z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, otręby pszenne, orkiszowe, zarodki pszenne) w warzywach zielonych (szpinak, nać pietruszki, szczypior) oraz boćwinie i burakach. Warto pamiętać, że wchłanianie żelaza ogranicza nadmierne spożycie kawy, herbaty, pokarmów bogatych w błonnik – powiedziała dietetyk Marta Krasoń - Wejman z Carolina Medical Center. "

Nie powinniśmy też zapominać o wspomnianych wcześniej kwasach omega-3, które mają zbawienny wpływ na naszą odporność. Znajdziemy je w oleju lnianym, rzepakowym, sojowym, w roślinach liściastych, orzechach, makreli i innych tłustych rybach, które są źródłem kwasu eikozopentaenowego i kwasu dokozoheksaenowego.

Aby więc cieszyć się dobrym zdrowiem w ciepłe dni i móc dłużej rozkoszować się słonecznym latem, warto zadbać o zbilansowaną dietę i nie zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu organizmu, czyli piciu minimum 2 litrów wody dziennie.

Kiedy więc będziemy przeczesywać sklepowe półki, warto w koszyku umieścić te produkty, które są bogate w:

BETA-KAROTEN (marchewka, wszystkie odmiany sałaty, natka pietruszki, kalarepa, liście szpinaku)

WITAMINĘ C (młode ziemniaki, papryka, rzepa, pomidory)

KWAS FOLIOWY (szpinak, kapusta, brokuły, szparagi)

POTAS (rzodkiewka, surowe buraki, brukiew, bakłażany, cukinia, czosnek, koperek zielony).

Zawsze warto dbać o zbilansowaną dietę

Zawsze warto dbać o zbilansowaną dietę 

Fotografia: Pixabay

 Najważniejsze – naturalne

Jak widzimy, zdrowa dieta jest nie tylko bardzo zróżnicowana, ale też dość obfita. Aby każdego dnia włączyć do naszych posiłków wszystkie niezbędne mikroelementy, trzeba jeść naprawdę sporo: prawie kilogram warzyw i owoców, do tego nabiał, tłuste ryby, mięso, zdrowe tłuszcze, jaja, strączki, kasze i wiele innych.

Te wszystkie produkty mają jeszcze jedną cechę wspólną: nie są w ogóle przetworzone, lub są przetworzone w minimalnym stopniu – należy pamiętać, że w czasach, w których łatwiej w supermarkecie kupić jedzenie z fabryki, niż z pola, tylko produkty nieprzetworzone zapewnią nam gwarancję najlepszych wartości odżywczych. Smacznego! 

Więcej informacji znajdziecie na stronie internetowej Carolina.pl