05.12.2017 11:15

Te potrawy będą królować na talerzach w roku 2018. Szykujcie się na rewolucję

Będzie pysznie.

W 2018 w kuchni będą królowały ostre przyprawy

Fotografia: pixabay.com

Nadchodzi 2018 rok, a wraz z nim oczywiście wiele nowości. Moda zmienia się diametralnie i nie chodzi tylko o ubrania czy fryzury. Okazuje się, że ogromne zmiany zauważymy w kuchni. Nasze potrawy staną się pikantne, a na talerzu będą królowały kwiaty. Co jeszcze zmieni się w kulinariach w tym roku?

Filozofia „od korzenia do łodygi”

Taka forma gotowania ma zapobiec marnowaniu żywności. Mieliśmy z tym już do czynienia w przypadku zwierząt, kiedy w kuchniach królowała opcja „od nosa do ogona”. Teraz czas na rośliny. Tym razem będziemy wykorzystywać je w całości. Z łodyg można np. zrobić zupę. Tego typu technik jest o wiele więcej.

Harissa i ostre przyprawy

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się tunezyjska pasta z chilli i czosnku. Dodaje się do niej pomidory, kolendrę i kminek. Będzie prawdziwym hitem jako dodatek do zup, sałatek, grzanek, a nawet podkręci smak hummusu. Jedno jest pewne – w 2018 w kuchni królować będą pikantne smaki. Głównie wykorzystywać będziemy ostre przyprawy, które mają wyrazisty smak, np.: pieprz cayenne, ostrą paprykę, chrzan, szafran, kurkumę i kminek.

Harissa

Fotografia: Instagram/iamcalisto

Sproszkowana zdrowa żywność

Wszelkiego rodzaju przetworzone produkty ludziom zazwyczaj kojarzą się z dużą ilością chemii. Od jakiegoś czasu furorę robią jednak tzw. „superfoody”, które w tym roku będą królować w kuchni. Chodzi o sproszkowane warzywa, przyprawy, liofilizowane owoce itp. W tej wersji znajdziemy m.in.: jarmuż, kurkumę, spirulinę oraz matchę.

Rośliny z łąk i lasów

W 2018 będziemy jeszcze chętniej sięgać po dobra naturalne, choć żywność ekologiczna już od dawna jest w modzie. Chętnie wykorzystamy w naszych potrawach zioła, owoce i rośliny, które znajdziemy na łąkach oraz w lesie. W lecie najchętniej wyruszymy do lasu, żeby zbierać grzyby i jagody.

Kwiaty

Pozostając przy roślinach. Jadalne kwiaty od dawna stosowane są jako ozdoba dań. Tym razem na talerzach jednak będą prawdziwe ogrody. W tym roku wszystko ozdabiamy kwiatami, przede wszystkim: hibiskusem, lawendą i różą.

Sernik z fiołkami

Fotografia: Instagram/anna.m.loska

Wodorosty

Są niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej. My je spożywamy przede wszystkim w sushi, ale czas trochę rozszerzyć asortyment. Będziemy dodawać je do koktajli, sałatek, zup, kanapek, a nawet deserów. Ich główną zaletą jest to, że są bardzo zdrowe. Dostarczają duże zasoby białka, witamin i mikroelementów.

Poke

Tradycyjnie danie hawajskie, a mianowicie sałatka z surowym tuńczykiem. Kawałki ryby marynowane są w sosie sojowym i oleju sezamowym. Ta sałatka doskonale sprawdzi się jako opcja na lunch lub kolację. Do ryby dodaje się imbir, chilli, czosnek, awokado. Można dodać do niego awokado, ryż, warzywa. To będzie hit nadchodzącego roku.

Taco w każdym wydaniu

Meksykańskie taco uwielbia wiele osób. Chrupiąca tortilla kukurydziana, do tego mięso, salsa, aromatyczna kolendra. Teraz jednak poprosimy je nie tylko w wersji obiadowej. Taco będzie królem deserów, np. w wersji z czekoladą, ale również posłuży jako doskonała przekąska – zamiast tortilli sprawdzą się tu np. płatki nori, znane do tej pory z sushi.

Taco na słodko

Fotografia: Instagram/eatingatx

Guanabana

Pod tą egzotyczną nazwą kryje się ogromny owoc. Pochodzi z Meksyku i Kuby. Pokryty jest zieloną skorupą i kolcami, więc nie jest prosto się dostać do jego wnętrza. W środku znaleźć możemy jednak pyszny miąższ, który w smaku przypomina połączenie truskawek z cytrusami i ananasem.

Kawa i herbata

Po różnych wymyślnych rodzajach tych napojów, m.in.: egzotycznych smakach i brokatowych dodatkach, przychodzi czas na klasyczną opcję. W tym roku postawimy na prostotę, jednak będziemy je dodawać do niemalże wszystkiego. Oprócz ciast i deserów popijemy nimi również dania i pikantne przekąski. Warto podkreślić, że przydadzą się też, w swojej sproszkowanej wersji, jako jeden ze składników naszych dań, np.: jako dodatek do ciasta.

Napoje bąbelkowe

Choć nie aż tak zdrowe, będą robić furorę. I nie chodzi tu tylko o wina musujące. Tym razem bąbelki znajdziemy również w kawie, herbacie i sokach. To może być naprawdę ciekawe doświadczenie.

Kucharze w 2018 roku staną na głowie, żeby zaspokoić nasze kubki smakowe. Zmiany obejmują dosłownie wszystko, od przystawek po napoje i przyprawy. Warto się z nimi zapoznać, bo mogą być naprawdę smaczne. 

Bąbelki będą królowały w 2018 roku