15.11.2017 12:38

Najprawdopodobniej gotujesz ryż w ten właśnie sposób. Naukowcy ostrzegają: to niebezpieczne

Dlaczego ta metoda jest szkodliwa na zdrowia?

Gotowanie ryżu

Fotografia: Pixabay

Każdy kucharz gotuje wedle własnych zasad. Pomimo tego istnieje kilka reguł, do których stosują się zarówno profesjonalni szefowie kuchni, jak i "zwykli" pasjonaci gotowania. Wygląda jednak na to, że wszyscy ci, którzy przyzwyczaili się do popularnej metody gotowania ryżu na patelni, będą musieli się od niej odzwyczaić. 

Jak ujawnili naukowcy, pozostawianie ryżu na patelni i gotowanie go aż do momentu wchłonięcia i odparowania wody, może mieć bardzo poważne konsekwencje. Proces ten jest niewystarczający do usunięcie z ryżu niebezpiecznego pierwiastka chemicznego, jakim jest arsen. Skąd w ryżu takie "zanieczyszczenie"? Ma to związek z procesem rośnięcia, toksynami i pestycydami, jakich używają przedsiębiorstwa rolnicze. Arsen może wywoływać poważne choroby układu krążenia, takie jak zawał serca, cukrzycę a nawet prowadzić do pojawienia się w organizmie zmian nowotworowych. 

Naukowcy przekonują jednak, że śladowe ilości arsenu znikają z ryżu podczas standardowej procedury gotowania go i moczenia przez noc.

giphy-downsized

  

Trzy metody

Profesor Andy Meharg z Uniwersytetu w Belfacie wzięła udział w programie BBC "Trust Me, I'm a Doctor", w którym przetestowała trzy sposoby gotowania ryżu. Każdy z nich przedstawił inny wynik. 

Na pierwszy ogień poszła metoda, w której Meharg wzięła dwie trzecie wody na jedną trzecią porcji ryżu, gdzie woda była odparowywała w trakcie. Okazało się, że w tym przypadku większość arsenu nadal pozostała na ryżu. Później postanowiła wykorzystać pięć porcji wody na jedną porcję ryżu, to pozwoliło na pozbycie się pierwiastka w połowie. Najlepszą metodą było moczenie go przez całą noc, które pozwoliło usunąć aż 80 % zanieczyszczeń. 

A Wy, jak gotujecie swój ryż?