17.05.2017 12:41

Marta Dymek: "Mamy rządzą w kwestii małosolnych ogórków"

Autorka bloga Jadłonomia.com nie ma sobie równych w wymyślaniu przepysznych potraw wegańskich. 

Marta Dymek

Fotografia: www.zetchilli.pl

SKŁADNIKI - 1 foremka do pieczenia bab
spora szczypa nitek szafranu
1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
1 sztuka banana
½ szklanki oleju do smażenia
½ szklanki cukru
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
wedle uznania olej, bułka tarta, cukier puder
Bardzo łatwe

Marta Dymek wierzy, że weganizm to nie są wyrzeczenia, a szanse na poznanie nowych smaków.

Nie musimy od razu radykalnie zmieniać swojej diety. Wystarczy, że wprowadzimy nowe pozycje do naszego jadłospisu. Możemy zacząć od drobnych zmian w menu śniadaniowym. 

"

Czasami, kiedy spieszę się, sięgam po kawałek chleba i smaruję go gotową pastą, bo te staram się mieć zawsze pod ręką. Kiedy jest zimno, przygotowuję owsiankę lub gryczankę - powiedziała Marta Dymek. - Gryczanki są wspaniałą sprawą i wolę je bardziej niż owsianki. Najchętniej sięgam po kaszę białą, którą gotuję w wodzie, solę i dodaję kilka daktyli, trzy kostki gorzej czekolady i szczyptę cynamonu. "

Marta Dymek nie tylko sama wymyśla kompozycje smakowe, ale też chętnie sięga po sprawdzone. Co ciekawe, jej zdaniem nie ma lepszych przepisów od tych, które tworzą nasze mamy.

Babka pomidorowa [przepis]

Szafran wsypać do szklanki i zalać 1 łyżką wrzątku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera włożyć szklankę pomidorów z puszki, banana. Olej, cukier skórkę otarta z pomarańczy i dokładnie zmiksować na gładki, gęsty krem. Dodać wodę z rozpuszczonym szafranem i ponownie zmiksować.

Osobno w dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wlać zmiksowaną masę pomidorowo-bananową i bardzo krótko wymieszać łyżką. Foremkę natrzeć olejem i porządnie wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 50-55 minut na złoty kolor. Po tym czasie ostudzić i obsypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata"

Marta Dymek w Radiu ZET Chilli [WYWIAD]